Home VestiIT i nauka Naučnici uzgojili ljudsku kožu oko robotskog prsta

Naučnici uzgojili ljudsku kožu oko robotskog prsta

by bifadmin

Podatak da su naučnici uspeli da razviju ljudsku kožu na prstu jednog robota približava nas budućnosti u kojoj će roboti biti poput Terminatora, fizički nalik ljudima ali, nadajmo se, pitomije naravi od njih.

Šalu na stranu, ovo je veliki uspeh istraživača sa Univerziteta u Tokiju. Oni su kožu uspeli da dobiju potapajući robotski prst u mešavinu kolagena i ljudskih ćelija kože zvanih dermalni fibroblasti. Tako je pomenuti prst prvo dobio dermis, odnosno debeo i čvrst srednji sloj kože. Zatim su na njega sipali tečnost koja sadrži keratinocite, preovladavajući tip ćelija u epidermisu odnosno spoljnom sloju kože, i tako kreirali i završnicu odnosno onaj deo kože koji mi vidimo golim okom. Narednih nekoliko nedelja robotska koža se razvijala i dostigla debljinu od nekoliko milimetara, isto kao u slučaju originalne ljudske kože.

Kuriozitet je da, kao i kod najpoznatijeg filmskog kiborga, i ova koža je pokazala sposobnost samoregeneracije. Naime, kada su naučnici na njoj napravili mali rez i prekrili ga kolagenskim zavojem, za nedelju dana tkivo je zaraslo a posekotina je nestala.

Međutim, za razliku od prave kože, robotskoj koži potrebno je mnogo više “nege”, odnosno potapanja u aminokiseline i razne druge sastojke, da bi opstala. Naučnici misle da će jednog dana naći rešenje i za taj izazov i da će roboti imati dugotrajniju kožu koja će im omogućiti da se normalno kreću i izvršavaju sve svoje zadatke.

A ako se pitate zašto je robotima uopšte potrebna koža odgovor je – zbog njihovog posla. Oni će u narednom periodu biti masovno angažovani u industriji usluga i u medicinskoj nezi, a ljudima je mnogo prijatnije kada komuniciraju sa nekim ko liči na njih.

Izvor: Science News

Foto: 0fjd125gk87, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar