Home VestiEkonomija Odredbe koje više ne važe za paušalce

Odredbe koje više ne važe za paušalce

by bifadmin

Zakon o porezu na dohodak građana je izmenjen i od 1. januara ove godine neke odredbe koje se tiču paušalnih obveznika više ne važe

Poreska uprava upozorava preduzetnike koji su obveznici paušalnog plaćanja poreza, i fizička lica koja se prijavljuju za poslovnu delatnost, da je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje su u primeni od 01. januara 2023. godine, izvršeno brisanje rokova za podnošenje poreske prijave PPDG-1R.

Rokovi su izbrisani prilikom:

1. Otpočinjanja obavljanja delatnosti
– Fizička lica koja delatnost ne registruju u Agenciji za privredne registre (npr. upisuju se u Imenik advokata koji vodi Advokatska komora), a koja se opredele da porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, prilikom otpočinjanja obavljanja samostalne delatnosti ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave „ oznaka 2 – početak obavljanja samostalne delatnosti“.

Navedeni obveznici u obavezi su da u roku od pet dana od dana registracije u Poreskoj upravi, odnosno dana dodele PIB, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine podnesu zahtev za odobravanje paušalnog oporezivanja. Rok do 31. decembra odnosi se na obveznike kojima će PIB biti dodeljen nakon 26. decembra.

2. Prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka obavljanja delatnosti

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod prilikom prijavljivanja prestanka i prekida obavljanja delatnosti, kao i nastavka obavljanja delatnosti nakon prekida ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave:
„oznaka 3 – prestanak obavljanja samostalne delatnosti“;
„oznaka 4 – prekid obavljanja samostalne delatnosti“;
„oznaka 16 – nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti“.

Izvor:24sedam.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar