Home VestiEkonomija Selo Lipovac u Srbiji ima čak devet vinarija

Selo Lipovac u Srbiji ima čak devet vinarija

by bifadmin

Vredni ljudi, dobra zemlja i tradicija koja datira od davnina – svrstali su Lipovac na vinsku mapu

Sa obeležavnjem slave Sveti Trifun, vinogradari su započeli novu sezonu, u nadi da će rod i kvalitet grozdova biti kao i do sad. Ovo je prvi put da su uzeli makaze u ruke i orezali vinovu lozu.

U selu Lipovac, nadomak Topole, nalazi se devet vinarija i ovo je jedino selo u Srbiji koje broji toliko vinarija.

U malo selo je, poslednjih godina, došlo dosta kupaca i zasadi se intenzivno šire, a ovdašnji meštani neguju tradiciju orezivanja vinove loze sredinom februara.

Vredni ljudi, dobra zemlja i tradicija koja datira od davnina – svrstali su Lipovac na vinsku mapu.

– Vinogradarsko selo od davnina, devet vinarija (neke su još u izgradnji, neke su već i registrovane)… Mi, meštani, imamo uglavnom manje površine, dok su vinogradari sa vinarijama zakupili veće površine. Malo nam je otežano plasiranje vina i grožđa, naročito stonog… Ovo selo ima određenu nadmorsku visinu, ružu vetrova, zemljište, sunce greje grozd od izlaska do zalaska, tako da vinskim sortama to daje posebnu notu – kaže Milojica Ristović, vinar iz Lipovca.

Na Oplencu je tradicionalno lozu orezao i princ Mihailo Karađorđević, u prisustvu upravnika zadužbine i sveštenika.

– Ovo je jedino mesto, bar koliko je meni poznato, gde princ reže lozu, iza crkve su kraljevi vinogradi i tu se svake godine na ovaj dan okupljamo. Nadamo se da ćemo proširiti naše zasade i u rekonstruisanom objektu vinarije dočekati goste – priča Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar