Home VestiEkonomija Sindikalci nameravaju da traže novo povećanje minimalca

Sindikalci nameravaju da traže novo povećanje minimalca

by bifadmin

Kad Republički zavod za statistiku saopšti cene i vrednost minimalne potrošačke korpe za januar, Savez samostalnih sindikata Srbije zatražiće da se na Socijalno-ekonomskom savetu (SES) razgovara o novom povećanju minimalne zarade za ovu godinu.

Minimalna korpa u decembru koštala je, tvrde oni, više od 50.000 dinara i već tada je nadmašila minimalnu zaradu od 40.000. Sindikalci smatraju da poslodavac mora da plati radnika ako misli da ga zadrži da ne ode u inostranstvo.

U SSSS kažu da ako se zaustavi inflacija, cene se neće vratiti i potrošačka korpa i dalje će bežati od minimalne zarade za koju radi dosta ljudi u komunalnim delatnostima, pravosuđu, prosveti, kulturi. Minimalac moraju da povećaju i poslodavci ne samo u državnom, već i u privatnom sektoru, prenosi sajt Novosti.

Poslednjih 10 godina državne su procene da za minimalnu zaradu u Srbiji radi oko 350.000 ljudi, ali je, po oceni, taj broj sigurno veći, najčešće se pominje oko 400.000. U septembru prošle godine Vlada Srbije je, pošto nije postigla konsenzus o visini minimalne zarade sa sindikatima i poslodavcima, sama utvrdila vrednost od 40.020 dinara.

Izvor: Ekapija/Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar