Home VestiPolitika i društvo Smenjena tužiteljka nakon hapšenja zbog štete nanete EPS-u

Smenjena tužiteljka nakon hapšenja zbog štete nanete EPS-u

by bifadmin

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba, saznaje N1.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo odeljenje.

„Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica! Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša! Zašto je sklonjena da ovo NE završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.
Savović je jedna od najobučenijih tužiteljki za borbu protiv korupcije, jer, kako se zna, za pet godina rada nema nijednu oslobađajuću presudu. Tužiteljki nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene u poslednjem slučaju, a umesto nje saslušanja okrivljenih sada radi Brankica Marić, najbliža saradnica Nenada Stefanovića.

Zanimljivo je da Više javno tužilaštvo u sredu nije ni obavestilo novinare o toj akciji, već samo policija, iako je u pitanju najznačajniji predmet u poslednjih nekoliko meseci u vezi sa korupcijom.

Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Poznavaoci prilika poručuju da je ovo samo vrh ledenog brega i da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra.

„Кako se sumnja, B.V.S, N.T. i Ž.M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Кostolac B. Potom je, kako se sumnja, M.L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V.J. i N.M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni“, saopštio je MUP.

Kako je portal Nova.rs objavio hapšenjima su izvedena na teritoriji Beograda i Požarevca, a uhapšena su službena i odgovorna lica u EPS, CIP, Bauwesen i Italiana Construcioni.
Kako je objavio „Blic“, kojima su ove informacije potvrđene, osumnjičeni su:

Vojkan Jančić iz Požarevca, šef službe za građevinski nadzor JP “EPS“ ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno ispred investitora JP “EPS“, ogranak Kostolac za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka;
Nebojša Mišić iz Požarevca, glavni projekt inženjer u JP „EPS“, ogranak TE–KO Kostolac, koordinator realizacije „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“, rukovodilac projekta „Prva faza paket projekta TE-KO B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“;
Milan Lukić iz Beograda, rukovodilac tima stručnog nadzora „Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka ;

Bojan Vladimir Starec iz Beograda, tadašnji direktor ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda;

Nemanja Trifunović iz Valjeva, tadašnji direktor privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac;
Željko Marković iz Beograda, odgovorni izvođač radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane direktora privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“, ogranak iz Beograda.

„Italijanska firma ‘Italiana Costrucioni s.p.a’, bila je u konzorcijumu sa Bauwesen, i trebalo je da izgrade oko 20 km pruge. Nadzor je vršio CIP. EPS je plaćao po privremenim situacijama koje je overavao CIP. U nekom trenutku, ljudi iz EPS-a, koji su išli u obilazak, shvatili su da nedostaje nekoliko kilometara pruge, a da se to sve regularno nalazilo u građevinskoj situaciji koju je overavao uredno CIP“, navodi izvor iz EPS-a za Nova.rs.

Osumnjičeni su na taj način oštetili EPS za čak 7,5 miliona dolara, a u pitanju je malverzacija vezana za izgradnju industrijske pruge od stanice Stig do termoelektrane “Kostolac B”.

Pruga čija je planirana dužina 21 kilometara gradi se više od pet godina godina. Vrednost projekta je 14 miliona dolara, o čemu je još 2018. godine pisao Danas.

Projekat je izradio Saobraćajni institut „CIP“ iz Beograda, a izvođač radova je, piše Nova.rs, grupa ponuđača koju predvodi italijanska kompanija „Italiana Costruzioni“ s grupom domaćih ponuđača s firmom „Bauwesen“ iz Lazarevca. Ta kompanija osnovana je, kako navodi Insajder, 2007. i zvanično je u vlasništvu Borivoja Trifunovića. Juče je, prema pisanju Insajdera, priveden njegov sin, koji je bio direktor firme do 2019.

Sve više poslova od države firmi iz Lazarevca

Kako pokazuje istraživanje Insajdera, firma Bauvezen poslednjih godina dobija sve više poslova od države, iako je dugo bila na crnoj listi Uprave za javne nabavke. Pored EPS-a, bila ih je angažovala Direkcija za izgradnju, Ministarstvo privrede, a na poslu sa Putevima Srbije državni revizor uočio je 2020. nepravilnost u izgradnji obilaznog puta oko Zrenjanina, gde radovi nisu bili završeni u ugovorenom roku, niti su postojali podaci o istraživanju tržišta koji služe da se utvrdi da li je ugovorena cena – realna, navodi Insajder.

Što se tiče izgradnje industrijske pruge do Kostolca B, kako nova.rs piše 2018. godine projekt menadžer za prvu fazu kredita Nebojša Mišić, za kog mediji javljaju da je među uhapšenima, izjavio je da ugovorom dogovoren i remont koloseka u stanici Stig. Ugovor kojim se regulišu odnosi u stanici Stig sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ potpisan je u februaru 2018. godine i stvorili su se uslovi za realizaciju radova na prvih 150 metara u stanici Stig. Sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ ugovoren je i završen remont koloseka u stanici Stig, prenosi Nova.

Ovo nije prvi put da se EPS susreće sa malverzacijama. Nadležni su 2016. otrkili da je preduzeće zbog trgovine strujom oštećeno za desetak miliona evra, zbog čega je sa svojih pozicija tada smenjeno ili premešteno petnaestak ljudi.

Izvor: N1, Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar