Home VestiEkonomija Šta je alternativa uvozu robe iz Kine?

Šta je alternativa uvozu robe iz Kine?

by bifadmin

Usled brojnih otežavajućih faktora koje je pandemija donela za međunarodnu trgovinu, ali i svetsku proizvodnju, globalni proizvođači i mali trgovci otpočeli su svoju potragu za alternativama, a u ovoj potrazi posebno su se izdvojili Savez država Jugoistočne Azije (ASEAN) i Indija, piše sajt PlutonLogistics.

Pre nekoliko godina verovatno ne biste poverovali da će se proizvodnja i trgovina sa Kinom dovesti u pitanje. Ipak upravo to se i dogodilo. Sada mnoge svetske kompanije traže alternativna tržišta na kojima mogu nabavljati robu.

Kao najperspektivnije sve češće se pominjuSavez država Jugoistočne Azije i Indija. Ova regija nikako nije novo otkriće, jer već decenijama na deklaracijama proizvoda čitamo: „Proizvedeno u Vijetnamu, Tajlandu, Kambodži…“ , ali je činjenica da su sada i oni koji nisu skloni promenama postali otvoreni za ovakve alternative.

Ko šta proizvodi?

Po proizvodnji odeće i tekstila iz tog regiona prednjače Vijetnam, Mjanmar, Kambodža, Indonezija. Centri za industriju obuće su Vijetnam,Kambodža, Indija i Indonezija. Tajland se ističe po proizvodnji IT opreme, a Singapur po računarima, solarnim diodama, bezbednosnoj opremi, telefonskim centralama… Kambodža, Indonezija, Malezija, Mjanmar i Vijetnam takođe su značajni po nafti i derivatima. Indonezija beleži izuzetne rezultate u proizvodnji elektronskih mašina, vozila, računara, proizvoda od gume…

Spisak se nastavlja i više je nego očigledno da će ovaj region postati “ljuti rival” tržištu Kine.

Indija je posebno atraktivna za izvoz rafinisane nafte, dragulja, plemenitih metala, tehnike i mašina, organskih hemikalija, vozila, farmaceutskih proizvoda, čelika, gvožđa, bakra, pamuka i kože.
Koliko je Indija atraktivna za saradnju sa Srbijom, govori podatak da je u periodu januar-maj 2022. godine Srbija u ovu zemlju izvezla robu vrednosti 8,21 miliona evra, dok je uvoz iz Indije bio 107,71 miliona evra, te je ukupna robna razmena iznosila 115,92 miliona evra.

Logistički izazovi dopremanja robe do Srbije

“Transport iz Indije ili Jugoistočne Azije nije ništa više komplikovan od drugih trasa. Naprotiv, veliki broj naših klijenata koji su donedavno uvozili robu iz Kine, preorijentisali su se na ovo tržište. Praksa je pokazala da su roba, a i transport, u nekim situacijama čak i povoljniji od Kine”, kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja logističke kompanije cargo-partner.

Barijere koje su ranije sprečavale ASEAN i Indiju da pariraju Kini, polako odlaze u zaborav. Vlasti ovih zemalja ulažu velike napore u ekonomski razvoj, posebno kada je reč o infrastrukturi, pravnim sistemima i razvoju međunarodnih saradnji.

“Mi u cargo-partneru se postavljamo kao konsultanti prema našim klijentima, te vrlo često inicijativa za unapređenje njihovog poslovanja dolazi od nas. Ohrabrujemo ih da se upuste u nove poslovne izazove i izaberu alternativna tržišta. Kada je reč o transportu robe od Indo – ASEAN do Evrope imamo izuzetnu pokrivenost, redovne nedeljne polaske, brzu, sigurnu i pouzdanu uslugu. Širom Azije imamo više od 1.000 zaposlenih u preko 40 kancelarija, kao i razvijenu mrežu pažljivo odabranih partnera, provajdera i kompletnu logistiku”, dodaje Đekić.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu PlutonLogistics

Foto: Teng Yuhong, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar