Home VestiEkonomija Šta je scenario “bez sletanja” u ekonomiji

Šta je scenario “bez sletanja” u ekonomiji

by bifadmin

Pojam scenarija “bez sletanja” za američku ekonomiju — za razliku od tvrdog ili mekog sletanja — je najnovija tema koja dominira u raspravama među ekonomistima i stratezima.

Pa šta je to? Scenario “bez sletanja” uključuje privredu koja nastavlja da raste uprkos najboljim naporima Federalnih rezervi da smanje inflaciju povećanjem kamatnih stopa.

A šta to znači za investitore i potrošače?

“Sve je u inflaciji”, rekao je predsednik Bianco Research-a, Džim Bjanko za Yahoo Finance Live.

“Ono što žele ili čemu se nadaju, kako u Fed-u tako i na ulici, jeste da će stopa inflacije dostići 2%”, objasnio je on. “Pa, jedini način na koji će to učiniti – barem se veruje – je ekonomija koja usporava. A ako ne uspori, onda stopa inflacije ostaje visoka. A ako stopa inflacije ostane na visini, Fed nastavlja da planira dalje povećanje kamatnih stopa”.

Imajući u vidu implikacije da će Fed nastaviti da povećava stope dok se inflacija ne smiri — i, zauzvrat, ekonomija se ne ohladi — neki posmatrači tvrde da ne postoji takva stvar kao što je scenario „bez sletanja“.

“Zato što se nalazimo u ovom veoma nestabilnom okruženju i zato što postoji toliko neizvesnosti, sada smo u stiuaciji da na različite načine tumačimo ili nazovemo ono što vidimo u ekonomiji”, rekao je glavni ekonomist EY-a Partenon Gregori Dako za Yahoo Finance ove sedmice.

“Nikakvo sletanje nema smisla, jer to u suštini znači da ekonomija nastavlja da se širi i to je dio tekućeg poslovnog ciklusa i to nije nikakav poseban događaj – to je samo stalni rast”, dodao je Daco. “Zar to ne znači da će Fed morati više povećati stope, i zar to ne povećava rizik od tvrdog prizemljenja?”

Ostavljajući na stranu raspravu o preciznoj upotrebi ovog termina, čini se da se stručnjaci generalno slažu da nedavni podaci sugerišu da će Fed možda morati podići kamatne stope više nego što je ranije bilo predviđeno.

Kako je glavni ekonomista Apollo Global Managementa Torsten Slok izjavio u novoj belešci u subotu, “dolazeći podaci pokazuju da ostajemo čvrsto u scenariju bez sletanja, u kojem će Fed dalje podizati kamatne stope kako bi usporio ekonomiju i držao inflaciju pod kontrolom.”

Izvor:Investitor.me

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar