Home VestiEkonomija Uvode se prelevmani na uvoz mleka

Uvode se prelevmani na uvoz mleka

by bifadmin

Uskoro će na uvoz mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju biti uvedeni prelevmani (uvozne takse), saopšteno je Tanjugu iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Do ove odluke nadležno ministarstvo je došlo posle više sastanaka ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima proizvođača mleka. Njen cilj je zaštita domaćih proizvođača od nelojalne konkurencije iz inostranstva.

Goran Vasić iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga tim povodom izjavio je da je domaće tržište zatrpano uvoznim mlečnim proizvodima koji su znatno jeftiniji od domaćih. Prema njegovim rečima, kačkavalj iz uvoza se prodaje po ceni od 3,5 do četiri evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra. U medijima se već godinama piše da je takva cenovna politika evropskih proizvođača moguća zahvaljujući visokim subvencijama koje dobijaju farmeri iz EU, za razliku od naših.

Da bi hrana proizvedena u Srbiji bila konkurentnija potrebno je dakle ili više subvencionisati domaću poljoprivredu ili podići cenu uvoza prehrambenih proizvoda. Izgleda da smo se mi odlučili za ovu drugu opciju.

Međutim, to za građane znači nova poskupljenja, odnosno da ni jeftine mlečne proizvode koje su do sada plaćali manje od domaćih neće više moći da pazare po istim cenama.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Anita Jankovic, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar