Home VestiEkonomija WSJ : “Ako želite da uštedite novac, preskočite doručak”

WSJ : “Ako želite da uštedite novac, preskočite doručak”

by bifadmin

Ovako glasi naslov teksta u čuvenom finansijskom dnevniku Wall Street Journal (WSJ), koji je izazvao niz komentara na društvenim mrežama.

Tekst kao tekst nije problematičan. Govori o problemima sa kojima se suočava američka ekonomija usled loših vremenskih prilika i rata u Ukrajini i kako oni utiču na cene određenih proizvoda. U specifičnom slučaju, onih proizvoda koji su osnovni sastojci klasičnog američkog doručka. Jaja, sokovi, žitarice, čak i kafa (ali ne i instant kafa). Ono što je izazvalo komentare je naslov, prenosi portal Bonitet.

Kakve su savete mediji davali?

Nije prvi put da se medijima koji su podrška “big business-u”, poput samog WSJ ili Bloomberg-a, zamera zbog ovog elitističkog pogleda ‘sa visine’ na običnu raju. Savete je prošle godine upravo davao i Bloomberg koji je ‘raji’ predložio da jede manje mesa, vozi se gradskim prevozom i jede sočivo. Jedan američki kongresmen je za to rekao da „u osnovi elita želi da normalni ljudi ništa ne poseduju i budu srećni zbog toga.“

Jedno vreme je tema na Twitteru (koja je bila prilično zabavna za praćenje) bio predlog jednog “investitora sa Wall Streeta”. Narod može da uštedi tako što će smanjiti broj kafa u Starbucks-u, govorio je on.

Kada se uzme u obzir da ovdašnji mediji u smislu štednje nisu odmakli dalje od sistema ‘tri koverte’, ovi saveti za prosečnog stanovnika Srbije i nisu toliko loši. Međutim, caka je u tome što su u Srbiji ljudi, kao i u svemu što je nebitno, već ispred Amerikanaca.

Autofagija ili dijeta

‘Preskakanje’ doručka je na ovim prostorima poznato pod imenom autofagija. To je prirodan proces koji se dešava u organizmu nakon 16 sati gladovanja. Međutim, u narodu se on odmila zove “ona dijeta koju je držao Nole” (Novak Đoković).

Tako da se u Srbiji ono što u Americi zovu štednja, ovde zove ‘dijeta’.

Znači stanje je ovako: obzirom da se u Srbiji u većoj meri pridržavaju saveta i Bloomberga (manje mesa, gradski prevoz, sočivo) i WSJ-a (preskakanje doručka), čekamo da se jave The Economist, Financial Times ili Fortune sa svojim predlozima.

Samo ostaje nada da će oni biti malo inovativniji. Razlog? Nedavno objavljeni podaci Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Zašto? Pa, gotovo dva miliona radnika, penzionera, dece nalazi se u zoni siromaštva. Nije nama problem doručak. Nama su problem i ručak i večera.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar