Home VestiPolitika i društvo Američke avio-kompanije lobiraju protiv konkurenata iz sveta

Američke avio-kompanije lobiraju protiv konkurenata iz sveta

by bifadmin

Američke avio-kompanije pogođene zabranom preleta preko ruskog vazdušnog prostora gube deo tržišta, pošto im ga preuzima konkurencija koja može da prevozi putnike između Sjedinjenih Država i Azije brže i jeftinije, piše portal Daljine.rs. Zato traže da se njihovoj konkurenciji uvedu ista ograničenja koja one imaju na ruskom nebu, samo na američkom.

S obzirom na to da je Rusija zabranila letove američkim avio-kompanijama na polarnim rutama koje štede vreme i gorivo između Sjedinjenih Država i niza destinacija na drugom kraju sveta, američki avio-prevoznici kažu da su primorani da se na razne načine dovijaju kako bi putnike dovezli tamo gde žele bez preuzimanja nepotrebnih rizika, piše Njujork Tajms.

Oni su izmenili planove transpacifičkih letova kako bi osigurali mesta za sletanje u hitnim slučajevima, redukovali su opterećenje putnika i tereta kako bi smanjili troškove dok lete na dužim razdaljinama i stavili su na čekanje više od deset planiranih novih ruta za Mumbai, Tokio, Seul i druge gradove. Iz tog razloga se sve češće odlažu i kasne njihovi letovi.

Potencijalni diplomatski problem

Ipak, mnogim stranim avio-kompanijama nije zabranjeno da lete iznad Rusije, kažu američke aviokompanije i njihovi lobisti, i dodaju da zbog toga one osvajaju sve više putnika na rutama za i iz Sjedinjenih Država. Stalni pristup kraćim i štedljivijim rutama koje pruža ruski vazdušni prostor daje prevoznicima kao što su Air India, Emirates i China Eastern Airlines nepravednu prednost, rekla je grupa za lobiranje u industriji Airlines for America u nedavnoj prezentaciji na Kapitol Hilu.

Lobističko udruženje „Airlines for America“ procenjuje izgubljeni godišnji tržišni udeo američkih prevoznika na ukupno dve milijarde dolara godišnje.

„Strane avio-kompanije koje koriste ruski vazdušni prostor na letovima za i iz SAD stiču značajnu konkurentsku prednost u odnosu na američke prevoznike na glavnim tržištima, uključujući Kinu i Indiju“, navodi se u prezentaciji od februara. „Ova situacija ide direktno u korist stranih avio-kompanija i na štetu Sjedinjenih Država u celini, sa manje veza sa ključnim tržištima i manje visoko plaćenih poslova u avio-kompanijama“, navodi se u saopštenju lobističkog udruženja.

Američke avio-kompanije zato vrše pritisak na Belu kuću i Kongres da im reše ovaj problem tako što će strane prevoznike iz zemalja kojima već nije zabranjen pristup ruskom vazdušnom prostoru podvrgnuti istim ograničenjima koja se primenjuju na američke avio-kompanije, praktično ih primoravajući da lete istim rutama kao i njihovi američki konkurenti.

Zvaničnici Odeljenja za saobraćaj su odbili da komentarišu ovu inicijativu, a zvaničnici nacionalne bezbednosti imaju na umu potencijalne diplomatske posledice koraka usmerenih na dugogodišnjeg saveznika poput Indije, ili dodavanja dodatnih tenzija ionako zategnutim odnosima sa Kinom.

Izvor: Daljine.rs

Foto: Josue Isai Ramos Figueroa, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar