Home VestiEkonomija Antiinflacijska potrošačka korpa u Francuskoj

Antiinflacijska potrošačka korpa u Francuskoj

by bifadmin

U Francuskoj je Vlada sa trgovcima dogovorila posebnu vrstu potrošačke korpe koja bi trebalo da pomogne u povampirenoj inflaciji

Francuska vlada će, u dogovoru s vodećim lancima supermarketa, u naredna tri meseca ponuditi građanima takozvane antiinflacijske potrošačke korpe, u kojima će se naći proizvodi po najnižim cenama po izboru kompanija.

Francuski ministar finansija, Bruno le Mer, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka s direktorima lanaca supermarketa, da je s njima postigao dogovor o antiinflacijskoj korpi, koju će sami definisati kako bi građanima smanjili troškove osnovnih namirnica.

Maloprodajne firme pristale su da ponude kupcima „najniže moguće cene“ u razdoblju od tri meseca za artikle koje će same odabrati, rekao je Le Mer, prenosi Figaro.

– Očekuje se da će popusti trgovce koštati stotine miliona evra – rekao je Le Mer.
U junu će trgovci na malo i vlada ponovo analizirati situaciju i možda od velikih dobavljača robe za široku potrošnju zatražiti da s maloprodajnim kompanijama ponovo pregovaraju o cenama.

Inflacija je u Francuskoj u februaru neočekivano povećana na 7,2 odsto, sa 7 odsto u januaru, delimično i zbog viših cena hrane, pokazuju podaci statističkog zavoda INSEE.

U početku je Vlada pokušala da definiše jedinstvenu korpu svakodnevnih potrepština, ali supermarketi su se izborili za pravo da sami odlučuju koje će namirnice obuhvatiti „antiinflacijskom korpom“.

Izvor:24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar