Home VestiIT i nauka APR pretrpela hakerski napad, međutim podaci kompanija su bezbedni

APR pretrpela hakerski napad, međutim podaci kompanija su bezbedni

by bifadmin

Internet stranica i veb-server Agencije za privredne registre (APR) bili su prethodnih dana na meti hakerskih napada „Distributed Denial-of-Service“ (DDoS). APR je ipak uspeo da odbrani sistem od napada i omogući pristup svom veb-servisu, koji danas radi neometano.

Kako navode iz Agencije, DDoS napadi imali su za cilj da dovedu do preopterećenosti veb-servera, i da tako korisnicima onemoguće pristup eServisima Agencije. Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi APR nisu bile ugrožene.

U saopštenju Agencije je navedeno i da su počinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali sajt Agencije, što je rezulitalo povremenim slabljenjem funkcionalnosti veb-sajta, imejlova i veb- servisa.

Zbog ovog napada računovođe su zatražile da se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja odloži pet dana, do 5. aprila, jer su bile onemogućene da ih dostave u zakonskom roku usled sajber napada. Inače, zakonski rok za predaju redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja je 31. mart.

Foto: Philip Katzenberger, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar