Home VestiPolitika i društvo Indija će uskoro imati više stanovnika od Kine, što će doprineti njenoj ekonomiji

Indija će uskoro imati više stanovnika od Kine, što će doprineti njenoj ekonomiji

by bifadmin

Ove godine Indija će postati mnogoljudnija zemlja od Kine, jer obe države trenutno imaju 1,4 milijarde stanovnika, ali su Indusi mlađi i imaju viši prirodni priraštaj.

Indijska populacija je jedna od najmlađih na svetu – gotovo polovina zemlje, odnosno 650 miliona ljudi, ima manje od 25 godina, a porodice sa više od jednog deteta u njoj su uobičajena pojava. S druge strane, u Kini je situacija obrnuta, stanovništvo je sve starije i sve ređe se odlučuje da ima više dece.

Zato će do 2047. godine svaka peta osoba na globalnom tržištu rada biti iz Indije. Tako bar kaže računica koju su izradile konsultantska kuća McKinsey & Co i Federacija indijskih privrednih i industrijskih komora. Od toga će Indija itekako imati ekonomske koristi budući da već i sada veliki broj kompanija razmatra selidbu svoje proizvodnje iz Kine u zemlje koje imaju mlado stanovništvo ali i jeftinu cenu rada. Neke, poput Samsunga, Epla, Opoa, Šaomija i sl, su već počele da sele deo svog poslovanja u Indiju.

Ovo nije slučajno. Indija ima dobar obrazovni sistem koji školuje kvalitetne kadrove. I što je najvažnije, ona ima koga da školuje dok mnoge druge zemlje muku muče i sa natalitetom ali i sa deficitom mnogih profesija.

Radna snaga pak nije jedina prednost Indije. Kako se produbljuju tenzije između Kine i Zapada ova zemlja dobija sve važniju ulogu u međunarodnim odnosima. Razlog tome je činjenica da je ona ipak politički znatno neutralnija od Kine.

Foto: Jaikishan Patel, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar