Home VestiEkonomija ASPI: Kina je najveća tehnološka supersila

ASPI: Kina je najveća tehnološka supersila

by bifadmin

Kina prednjači u svetu u 37 od 44 presudne tehnološke grane, a zapadne demokratije zaostaju u trci za naučnim i istraživačkim otkrićima, pokazao je izveštaj australijskog istraživačkog centra.

Kina je u poziciji da postane najveća svetska tehnološka supersila, sa svojom dominacijom koja već pokriva odbranu, svemir, robotiku, energiju, okoliš, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI), napredne materijale i ključnu kvantnu tehnologiju, navodi se u izveštaju Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI) a prenosi AlJazeera.

Ključne oblasti kojima dominira Kina uključuju dronove, mašinsko učenje, električne baterije, nuklearnu energiju, fotonaponsku opremu, kvantne senzore i ekstrakciju kritičnih minerala, navodi Critical Technology Tracker u izveštaju.

Kineska dominacija u nekim oblastima je toliko ukorenjena da se svih 10 vodećih svetskih istraživačkih institucija za određene tehnologije nalaze u toj zemlji, prema ASPI-ju.

Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države vode u samo sedam najvažnijih tehnoloških grana, uključujući sisteme za lansiranje u svemir i kvantno računanje, prema ASPI, koji prima sredstva od vlada Australije, Velike Britanije i SAD, kao i izvora privatnog sektora, uključujući odbrambenu i tehnološku industriju.

Velika Britanija i Indija su među prvih pet zemalja u 29 od 44 tehnologije, dok su Južna Koreja i Nemačka među prvih pet u 20 odnosno 17 tehnologija, navodi se u izveštaju.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar