Home VestiEkonomija Svi koji su zaradili 3,72 miliona dinara do 15.maja moraju da prijave porez na godišnji dohodak

Svi koji su zaradili 3,72 miliona dinara do 15.maja moraju da prijave porez na godišnji dohodak

by bifadmin

Najpalćeniji građani Srbije imaju nešto više od dva meseca vremena da prijave porez na godišnji dohodak ostvaren u prošloj godini.

Poreznike ovog puta interesuju svi koji su tokom 2022. zaradili više od blizu 3,72 miliona dinara. Toliko je lane iznosila trostruka prosečna bruto zarada u Srbiji. Limit je dvostruko veći za sve rezidente mlađe od 40 godina.

Rok za podnošenje prijava za porez na godišnji dohodak ističe 15. maja. Utvrđeni limit je neoporezivi deo, a porez od 10 odsto se plaća na primanja koja ga premašuju. Stopom od 15 odsto oporezuje se zarađeni novac, koji premašuje i 7,44 miliona dinara. Građani Srbije, rezidenti, u obračun uzimaju prihode koje su ostvarili ovde, ali i u inostranstvu. U slučaju nerezidenata, računaju se samo primanja u Srbiji.

Kada je Poreska uprava lane izašla sa brojem podnetih prijava i najvećom prijavljenom platom, mnogi su u nju teško poverovali. Najplaćeniji žitelj Srbije u 2021. godini je zaradio 18 miliona evra, milion i po svaki mesec. Desetak godina pre na vrhu liste bio je Novosađanin koji je zaradio deset puta manje.

– Priznajem da mi je taj iznos zvučao neverovatno – kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca.

– I 100 puta manji bi značio dobru platu i zaradu. Tih pojava će biti sve više i više. Možda je potrebno drugačije oporezovati tako velika primanja. Kod nas su porezi linearni, a na Zapadu progresivni. Sigurno jednu firmu, koja može da obezebdi toliki profit, ne treba oporezovati na isti način kao onu koja se bori za opstanak. To stvara velike razlike u zaradama. Ima delatnosti koje su loše prošle u koroni. Ima onih koji se sada muče zbog dešavanja u Evropi. Treba stimulisati i jedne i druge.

Kada je reč o 2020. godini, poreznici su tada primili ukupno 30.290 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana. Najplaćeniji obveznik tada je zaradio blizu 11 miliona evra za godinu dana. Tradicionalno najplaćeniji su menadžeri, ekonomosti, a poslednjih godina u vrhu su i – pravnici. Najviše milionera obično živi na Novom Beogradu.

Kako se popunjava prijava

Poreski i računovodstveni stručnjaci su nedavno pojasnili i novine u ovogodišnjoj prijavi poreza na godišnji dohodak građana. Na osnovu podataka iz službenih evidencija, poreznici unose podatke u poresku prijavu i postavljaju je na portal Poreske uprave najkasnije do 1. aprila.

Poreski obveznik je u obavezi da izmeni netačne podatke, odnosno dopuni poreske prijave i nakon toga podnese poresku prijavu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.Ukoliko obveznik sam ne podnese poresku prijavu do 15. maja, Poreska uprava podnosi poresku prijavu za njega. Porez se plaća najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave, odnosno do 15. maja.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar