Home VestiEkonomija „Ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiće rast zapadnoevropskih zemalja“

„Ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiće rast zapadnoevropskih zemalja“

by bifadmin

I pored kratkoročnih neizvesnosti očekuje se snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija, rekao je profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u čijem sastavu posluje Banca Intesa. On je održao ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu „Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana“ u sklopu posete Beogradu povodom učešća na Poslovno naučnom forumu Srbija-Italija.

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor Gros Pjetro očekuje da će uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana. Profesor je istakao i važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, te njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije, uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Izvor: Sve o novcu

Foto: Micheile Dot-com, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar