Home VestiPolitika i društvo Napravljena lista najsrećnijih gradova u svetu

Napravljena lista najsrećnijih gradova u svetu

by bifadmin

Londonski institut za kvalitet života napravio je listu najsrećnijih gradova na svetu, a na njoj se našla dva grada iz Hrvatske i po jedan grad iz Slovenije i Crne Gore, kada je naš region u pitanju.

Rangiranje je napravljeno na osnovu hiljada indikatora koje su temeljno razvili istraživači, a koji se direktno odnose na kvalitet života i osećaj sreće njegovih stanovnika. Položaj grada na rang listi rezultat je stvarnog blagostanja stanovnika.

Istraživači su gradove ocenili prema 24 različite oblasti aktivnosti, podeljene u 5 ključnih kategorija, a to su građani, upravljanje, životna sredina, ekonomija i mobilnost. Pošto je gradove teško precizno kategorisati, oni su podeljeni u tri grupe – zlatne, srebrne i bronzane.

Analizirajući funkcionisanje grada, pošli smo od pretpostavke da njegovu aktivnost u oblasti izgradnje najsrećnijeg mesta za život treba analizirati kroz 24 različite oblasti delovanja, kao što su sistem obrazovanja, socijalna uključenost stanovnika, BDP i produktivnost, uključenost stanovnika u procese donošenja odluka, dostupnost javnog e-servisa, pristup zelenim površinama itd.

Tako su prvih pet najsrećnijih gradova u 2023. koji nose zlatnu kategoriju danski Arhus, Njujork, Vankuver, Cirih i Ženeva. Ostali „zlatni“ gradovi su zapadnoevropski, američki i australijski gradovi.

Od hrvatskih gradova Zagreb je u bronzanu kategoriju ušao na 138. mestu, a Koprivnica, koja ima svega 30.000 stanovnika, nalazi se na 164. mestu.

Od ostalih gradova iz regiona, Beč je zajedno sa još 13 austrijskih gradova završio na „srebrnom“ 49. mestu, dok su ostali gradovi u bronzanoj kategoriji – Ljubljana na 122. mestu, Budimpešta na 162. mestu, a Podgorica na pretposlednjem, 199. mestu, navodi Poslovni.hr.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar