Home VestiEkonomija FED opet povećao referentnu kamatnu stopu

FED opet povećao referentnu kamatnu stopu

by bifadmin

Američka centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poenta i nagovestila da bi u narednom periodu mogla pauzirati sa povećavanjem ove kamate zbog loše situacije u kojoj su se našle pojedine banke na njenom tržištu.

Poslednjim potezom FED-a je referentna kamatna stopa u SAD podignuta po deveti put i sada se kreće između 4,75% i 5%. Prema nekim projekcijama, većina donosilaca odluka o referentnoj kamatnoj stopi je za nastavak politike njenog povećavanja, međutim pitanje je da li će to biti realizovano zbog kolapsa dve američke banke koji je uzrokovan, između ostalog, i rastom kamata.

Da li će ovo povećanje stvoriti dodatni pritisak na banke, to nisu rekli zvaničnici američke centralne banke, ali oni se jesu prošle nedelje sastali kako bi razmotrili uvođenje strožije regulative za banke srednje veličine. Da podsetimo, kolaps su doživele upravo dve ovakve banke pošto su ukinuta pravila koja su od njih zahtevala da bolje osiguraju svoju likvidnost.

Inače, cilj povećanja referentne kamatne stope je usporavanje inflacije, koje je već uočljivo na američkom tržištu. Još tokom prošle godine redukovano je interesovanje Amerikanaca za kupovinu nekretnina a smanjena je i njihova srednja prodajna cena. To je rezultat poskupljivanja zaduživanja, odnosno uzimanja kredita. Očekuje se da će zbog situacije u kojoj su se sada našle banke dodatno pooštriti uslove kreditiranja a time i dodatno smanjiti potražnju za kreditima.

Foto: Adam Nir, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar