Home VestiEkonomija Za Uskrs jaja ne bi trebalo da poskupe više od dinar

Za Uskrs jaja ne bi trebalo da poskupe više od dinar

by bifadmin

Proizvodnja jaja u Srbiji je sasvim dovoljna i nema razloga da ova namirnica poskupljuje za Uskrs, a čak i ako se to desi rast njene cene trebalo bi da se kreće do dinar po komadu, izjavio je direktor Poslovnog uduženja za živinarstvo Rade Škorić.

Poskupljenje jaja od 30% u odnosu na prošlu godinu, koje je zabeležila statistika, posledica je, kako je rekao, drastičnog povećanja cena hrane, do 80%, i velikog pada cena jaja za vreme pandemije korona virusa.

“Jaja su za vreme korone pojeftinila, pa su se prodavala ispod cene, komad je koštao oko pet dinara iako su troškovi proizvodnje bili oko devet dinara. Cena je počela da raste od sredine 2022. godine i za Uskrs ove godine jaja neće poskupeti, a ako poskupe cena će porasti najviše za jedan dinar, jer potrošnja za taj praznik više nije kao nekada”, tvrdi on.

Prema njegovim rečima, jaja na farmama u proseku koštaju od 14,5 do 15 dinara, a u trgovinama od 22 do 26 dinara. Za razliku u cenama po trgovinama zaslužna je njihova politika – jedni značajno podižu cenu da bi zaradili na jajima, a drugi je spuštaju da bi privukli kupce da dođu i usput kupe i druge namirnice.

Izvor: Beta

Foto: Engin Akyurt, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar