Home VestiEkonomija Inflacija u evrozoni usporila na 6,9 odsto

Inflacija u evrozoni usporila na 6,9 odsto

by bifadmin

U martu je inflacija u evrozoni značajno usporila pre svega zahvaljujući pojeftinjenju energije. S druge stane, osnovni troškovi domaćinstava su nastavili da se povećavaju.

Prošlog meseca je inflacija u 20 zemalja monetarne unije iznosila 6,9 odsto, što je vidljiv pad u odnosu na februarskih 8,5 procenata. Glavni razlog za smanjenje inflacije je snižavanje cena energije za 1,6 procentni poen. Međutim, troškovi domaćinstava su nastavili da rastu, a njihova potrošnja da se smanjuje.

Hrana, alkohol i duvanski proizvodi su zabeležili najveći rast (15,4 odsto), ali je i bazna inflacija – u koju se ne računaju proizvodi i usluge čije cene su volatilne, poput hrane, energije i alkoholnih pića – neznatno porasla, na 5,7 odsto, oborivši tako rekord iz februara od 5,6 procenata. Ipak, budući da su cene energije imale veliki udeo u potrošnji, očigledno je njihov pad pogurao na dole i ukupnu inflaciju.

Međutim, uprkos usporavanju inflacije stručnjaci ne očekuju da će Evropska centralna banka odustati od svoje politike podizanja referentne kamatne stope.

Izvor: Eurostat

Foto: Markus Winkler, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar