Home VestiZabava Nemački monasi proizveli pivo u prahu

Nemački monasi proizveli pivo u prahu

by bifadmin

Pivara “Neuzeller Kloster” kojom upravljaju katolički monasi iz Istočne Nemačke kreirala je prvo pivo u prahu na svetu.

U njihovom manastiru “Kloster Neuzelle” se inače već 400 godina proizvodi pivo, a njihov najpoznatiji proizvod je “pivo protiv starenja”. Sada će međutim “antiejdžing pivo” dobiti opasnu konkurenciju – veoma inovativno piće u prahu. U njega je potrebno samo dodati vodu i pivo je odmah spremno za konzumiranje, sa sve penom.

S obzirom na to da 90 odsto piva čini voda, ovaj prah će biti lakši za transportovanje pa će troškovi njegovog prevoza biti znatno niži nego u slučaju pravog piva. Takođe, njegova upotreba bi mogla da smanji i ugljenični otisak pivske industrije budući da će se manje ugljen-dioksida trošiti za njegov transport.

Ono što pak može razočarati ljubitelje piva sklone eksperimentisanju je vest da je ovo pivo bezalkoholno. Pivo u prahu je trenutno u fazi testiranja a kada se ona završi monasi planiraju da počnu da proizvode i alkoholnu verziju. Ipak, prvo će sačekati da vide kolika je tražnja za ovim proizvodom pre nego što nastave da ulažu u njega.

Cilj im je, kako kažu, da unaprede tradicionalne tehnike proizvodnje piva kako bi ubuduće minimalizovali potrošnju sirovina, energije ali i angažovanje radne snage. Oni ne žele da uvode nove vrste piva na tržište već da promene poslovni model pivara.

Izvor: Greek reporter

Foto: Monica di Loxley, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar