Home VestiEkonomija NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 5,75%

NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 5,75%

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je povećao referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75%. Stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,50%, dok je stopa na kreditne olakšice povećana na 7,00%, saopšteno je iz Kabineta guvernera.

U obrazloženju ove odluke stoji da Srbija trpi globalne troškovne pritiske i uvoznu inflaciju, te da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu. NBS se nada da će to učiniti podizanjem kamatne stope, što čine i ostale centralne banke u svetu.

Dodaje se da prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope.

Izvršni odbor NBS je naveo i da su pad svetskih cena energenata, kao i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenje troškova kontejnerskog transporta u velikoj meri doprineli slabljenju globalnih troškovnih pritisaka, što bi trebalo da ima uticaja i na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu.

„Ipak, otvaranje Kine nakon popuštanja restriktivnih zdravstvenih mera moglo bi ubrzati globalnu ekonomsku aktivnost i povećati tražnju za energentima i primarnim proizvodima, što može usporiti proces smanjenja globalne inflacije, dok bi u suprotnom smeru delovalo veće od očekivanog zaoštravanje monetarnih politika centralnih banaka“, stoji u saopštenju.

Foto: Recha Oktaviani, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar