Home VestiEkonomija Vlada Srbije usvojila je Program za suzbijanje sive ekonomije

Vlada Srbije usvojila je Program za suzbijanje sive ekonomije

by bifadmin

Vlada Srbije usvojila je danas Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025. godine, kao jedan od prioriteta.

Vlada je u saopštenju navela da se tim programom „nastavlja borba države protiv sive ekonomije, koju ona već godinama sprovodi“.

„Program je donet kako bi se što pre počelo sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti i mera na suzbijanju sive ekonomije, a sa ciljem da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo“, navodi se u saopštenju uz najavu „aktivnih i sistemskih mera javnih politika“.
Vada je ukazala na to da su mnoge posledice sive ekonomije, a najznačajnije su nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i zbog toga niži kvalitet javnih usluga.

Članovi Vlade doneli su i odluke o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, i Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije radi integrisanja informacione sistema zdravstva.

Usvojena je i Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke „Krov 2023”, čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do deset seoskih domaćinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji.

Doplatna marka će biti izdata od 27. marta do 9. aprila u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara, tako da će pri prodaji ukupnog tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar