Home VestiEkonomija PKS: Nelegalna prodaja dijetetskih suplemenata predstavlja rizik za građane i nanosi štetu državi

PKS: Nelegalna prodaja dijetetskih suplemenata predstavlja rizik za građane i nanosi štetu državi

by bifadmin

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 stranica sa velikim brojem oglasa preko kojih se prodaju dodaci ishrani koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja, čime potencijalno predstavljaju opasnost za stanovništvo, saopštila je Privredna komora Srbije.

„Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima, neophodna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna“, navodi se u saopštenju.

Zato će Privredna komora Srbije 4. aprila organizovati stručni skup na kojem će biti predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata.

Ugrožavanje zdravlja

„Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas. I daleko razvijenije zemlje, preko svojih regulatornih agencija, redovno upozoravaju korisnike da budu izuzetno obazrivi prilikom upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa“, kazala je sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PКS Mirjana Vučićević.

Ona upozorava da kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne, nekontrolisane, pa čak i dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

Udar na budžet

„Nelegalno tržište suplemenata predstavlja, pored zdravstvenog rizika za stanovništvo, i značajnu sivu zonu i nelojalnu konkurenciju legalnim proizvođačima i distributerima koji obezbeđuju prihod u Srbiji, dok je budžet države zbog neplaćenog poreza oštećen za više stotina miliona dinara“, rekla je Vučićević.

U legalnom prometu suplemenata iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda vredeo je 35,7 miliona dolara, dok su uvezeni dodaci ishrani za 71,2 miliona dolara.

U apotekama je prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. a u poređenju sa 2018. rast je 95 odsto.

Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona – 90 odsto izvoza ide u BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozi se najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije – 56 oosto ukupnog uvoza suplemenata.

Izvor: PKS

Foto: ivabalk, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar