Home VestiEkonomija Potrošačka korpa u Evropi van kontrole

Potrošačka korpa u Evropi van kontrole

by bifadmin

Indeks potrošačke korpe (CPI) izmakao je kontroli u Evropi, pošto su cene nekih osnovnih životnih namirnica, poput mleka i voća, porasle 2022. više nego ikad.

Kako navodi španski El Pais, litar mleka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 centi, u Londonu za 92 centa, u Berlinu 1,05 evra, a u Parizu 1,54 evra.Cena kilograma jabuka kreće se između 1,46 evra, koliko košta u Rimu, do 2,69 evra koliko je u Briselu.

Usklađena stopa rasta CPI se u januaru u EU popela na 18,4 odsto na godišnjem nivou, a u čak u 14 zemalja povećanje je bilo veće, kao što je na primer u Nemačkoj, sa povećanjem od 20,5 odsto i Portugalu, sa 21,1 odsto; u drugim zemljama povećanje je iznad 10 odsto, kao što je u Španiji sa 15,5 odsto, Francuskoj sa 14,4 odsto, i Italiji sa 12,6 odsto, što pokazuje da je povećanje cena narušilo moć građana i otvorilo debatu o tome kako se nositi sa situacijom i da li povećanje cena neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava.

Rast cena hrane izazvan zbog više faktora

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cena izazvan kombinacijom više faktora. U istraživanju Unverziteta Ahrus iz Danske navodi se da i pored pada cena električne energije, cene hrane nastavljaju da rastu u Evropi, tako da sada 52 odsto potrošača više obraća pažnju na cene nego pre pandemije, a 31 odsto više nego 2020. godine; 54 odsto potrošača smatra da je rat glavni uzrok skoka cena, a 48 odsto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob “omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit“, prenosi El Pais.

Nemačka, sa najvećom ekonomijom od zemalja u zoni evra, jedna je od onih koja najviše pati od rasta cena hrane, što delom predstavlja odraz problema sa kojima Evropa pokušava da izađe na kraj, kao što su zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cene energenata.

Ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji. Kako navode stručnjaci, sve to je dovelo do potražnje za proizvodima iz Almeriji i Mursije, takozvanim voćnjacima Evrope. Izvori El Paisa u prehrambenoj industriji navode da je proizvodnja krastavaca i paprike opala, dok su cene poslednjih mesec dana porasle 120 odsto za krastavce, 104 odsto za paprike, i 60 odsto za paradajz, ali navode da postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednim sedmicama.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar