Home VestiEkonomija Tržište kokaina nastavlja da raste širom sveta, promet sve veći

Tržište kokaina nastavlja da raste širom sveta, promet sve veći

by bifadmin

Predsedništvo Saveta EU saopštilo je da će uloga Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) biti ojačana kako bi bio u stanju da se bolje nosi sa novim zdravstvenim i bezbednosnim izazovima

Dok tržište kokaina nastavlja da raste širom sveta, novi izveštaj Francuske opservatorije za drogu i zavisnosti od droga (OFDT) otkriva da je potrošnja u stalnom porastu širom Evrope, a posebno u Francuskoj.

Promet kokaina u svetu, Evropi i Francuskoj povećan je od 2010-ih, navodi se u izveštaju OFTD-a, dodajući da ta droga sada predstavlja trećinu tržišta narkotika u Evropi.

U sredu (28. marta), predsedništvo Saveta EU saopštilo je da će uloga Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) biti ojačana kako bi bio u stanju da se bolje nosi sa novim zdravstvenim i bezbednosnim izazovima.

Francuska je jedan od najvećih korisnika kokaina u EU, sa 600.000 korisnika godišnje, prema procenama OFDT-a za 2017. Korisnika kanabisa je pet miliona, a korisnika MDMA/ekstazija je 400.000.

Povećanje upotrebe kokaina kod odraslih

„Već nekoliko godina, signali su pokazivali povećanje upotrebe kokaina, bez obzira na njegov oblik (prah ili baza kokaina: krek)“, saopštila je francuska zdravstvena agencija Santé Publique France, koja je takođe učestvovala u izveštaju.

Upotreba kokaina se povećala među odraslima, iako je došlo do „diverzifikacije profila potrošača“, sa kokainom, koji se uobičajeno smatra drogom bogatih koja se konzumira u prazničnoj atmosferi, a sada se koristi i u široj populaciji, Santé Publique France dodaje.

„Ova različitost uživaoca se takođe ogleda u diversifikaciji načina konzumiranja, u ušmrkavanom obliku (kokain u prahu), inhaliranom (bazni kokain ili krek) ili ubrizganom“, piše OFDT u izveštaju, objavljenom u ponedeljak (27. marta).

Istovremeno, potrošnja među mladima se smanjuje.

Između 2000. i 2014. godine, upotreba kokaina se više nego utrostručila među 17-godišnjacima (0,9% u 2000. i 3,2% u 2014.), ali do 2022. samo 1,4% njih je nekada koristilo drogu.

Pored toga, agencije za sprovođenje zakona povećale su zaplenu, prema Kancelariji za borbu protiv droga, koja procenjuje da je u Francuskoj zaplenjeno 27,7 tona kokaina, u poređenju sa 10,8 tona 2011. godine.

Utrostručeni odlasci u hitnu pomoć

Međutim, zdravstveni rizici povezani sa upotrebom kokaina su ogromni, pošto je Francuska zabeležila utrostručeno povećanje poseta hitnoj pomoći zbog upotrebe ovog narkotika između 2010. i 2022. godine, prema francuskoj Nacionalnoj agenciji za javno zdravlje.

Ukupno, 23.335 ljudi završilo je u hitnoj pomoći nakon što su koristili kokain od 2010. do 2022. godine, što je cifra koja u proseku za 2022. godinu iznosi 72 prijema u hitnoj pomoći nedeljno.

„Većina primljenih u hitnu pomoć [nakon upotrebe kokaina] bili su muškarci (75%), a prosečna starost je bila 32 godine, što odgovara profilima opšte populacije koja obično najviše koristi kokain“, navodi se u izveštaju.

Tri glavna razloga su intoksikacija (65%), zavisnost (13%) ili odvikavanje (7,5%).

Većina poseta hitnoj pomoći u vezi sa kokainom je takođe povezana sa upotrebom alkohola, benzodiazepina, kanabisa ili opioida — pacijente koje Santé Publique France naziva „korisnicima više droga“.

Porast intoksikacije nedozvoljenim supstancama može se posebno objasniti činjenicom da se skoro deset godina na tržišti nalazi kokain sa većim sadržajem aktivnog sastojka ili pojavom novih, snažnijih i toksičnijih sintetičkih proizvoda.

Upotreba više droga, posebno mešanje alkohola i kokaina, takođe povećava rizik od intoksikacije.

Kokain: Jedna trećina trgovine drogom u Evropi

Upotreba kokaina se takođe brzo širi širom EU, sa procenjenih 3,5 miliona korisnika u 2020. godini, prema podacima OFDT-a.

Porast ponude koji dolazi sa rastućom potražnjom doveo je do povećanog uzgoja koke u nekoliko zemalja širom sveta. Od 2020. do 2021. uzgoj je porastao za 35 odsto — što je rekordno povećanje iz godine u godinu od 2016, upozorila je Kancelarija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) u izveštaju objavljenom 16. marta.

Isti izveštaj takođe ukazuje na pojavu novih kokainskih čvorišta u Evropi poslednjih godina, posebno u jugoistočnoj Evropi i lukama Antverpen, Roterdam i Hamburg.

Godine 2021. u Roterdamu je zaplenjena rekordna količina od skoro 70 tona, što je skok od 74 odsto u odnosu na 2020, rekao je za AFP Ger Šeringa, carinik u holandskoj luci.

Problem je „postao sve veći poslednjih godina“, priznao je.

Što se tiče luke Antverpen u Belgiji, iste godine je zaplenjeno više od 100 tona kokaina, što čini 40% droge koju je policija zaplenila.

Izvor: EURACTIV.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar