Home VestiEkonomija Vrednost akcija Credit Suisse banke porasla za 30%

Vrednost akcija Credit Suisse banke porasla za 30%

by bifadmin

Posle objave da će pozamiti 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke, Credit Suisse je uspela da podigne vrednost svojih akcija.

Da podsetimo, ova komercijalna banka u poslednjih nekoliko meseci lošije posluje i beleži značajne gubitke. Njenu situaciju dodatno je pogoršala skorašnja objava da su napravljeni propusti u bančinom finansijskom izveštavanju. Istovremeno je njen najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, objavio da neće više ulagati u švajcarsku banku, zbog regulatornih ograničenja. Sve navedeno dovelo je do pada njenih akcija od 25%.

Međutim, danas je njihova vrednost porasla za 30%, nakon što je objavila da će od centralne banke pozajmiti veliku svotu novca kako bi ojačala svoju likvidnost. Ova sredstva Švajcarska nacionalna banka izdvaja za sistematski važne banke, odnosno za očuvanje njihove likvidnosti. Centralna banka se takođe ponudila da otkupi dug banke Credit Suisse u vrednosti od tri milijarde švajcarskih franaka (3,24 milijarde dolara). Radi se naime o obeznicama denominovanim u američkim dolarima i evrima.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar