Home VestiEkonomija Zatvorena Banka Silicijumska dolina, najveći kolaps jedne banke od 2008. godine

Zatvorena Banka Silicijumska dolina, najveći kolaps jedne banke od 2008. godine

by bifadmin

Banka Silicijumske doline od danas  je zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svetske finanijske krize kolabirao Washington Mutual.

Sredstva Banke Silicijumske doline zaplenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu.

Silicijumske dolina je pod velikim uticajem tehnološke industrije, i male su šanse da dođe do „prenošenja zaraze“ kroz bankarski sektor, kako je to bilo u mesecima koji su prethodili svetskoj finansijskoj krizi, ili velikoj recesiji, pre više od 15 godina. Velike banke sada imaju dovoljno kapitala da izbegnu sličnu situaciju.

Federalna korporacija za osiguranje naredila je zatvaranje Banke silikonske doline i preuzela danas sve njene depozite.

Banka je u trenutku propasti imala imovinu u vrednosti 209 mlrd USD i 175,4 mlrd USD depozita, navodi u saopštenju Federalna korporacija.

Nije jasno koliko je depozita u ovom trenutku iznad osiguravajućeg limita od 250.000 USD.

Federalna korporacija zaplenila imovinu banke

Uočljivo je da Federalna korporacija nije objavila ko je kupac imovine Banke Silicijumske doline, što je uobičajeno kada je zatvaranje banke uredno.

Takođe je uočljivo da je Federalna korporacija zaplenila imovinu banke usred radnog dana, što je znak da je situacija postala teška.

Finansijsko stanje banke sve više je ove nedelje dovođeno u pitanje kada je ona objavila plan prikupljanja do 1,75 mlrd USD radi jačanja kapitalne pozicije u zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i stanja ekonomije.

Akcije SVB finansijske grupe, matične kompanije Banke Silicijumske doline, pale su gotovo 70% pre nego što je trgovanje zaustavljeno.

CNBC je izvestio da su pokušaji prikupljanja kapitala propali i da banka sada ide na prodaju.

Banka Silikonske doline nije mala – ona je zapravo 16. najveća i zemlji, sa aktivom od 210 mlrd USD.

Ona je glavni finansijski kanal za kompanije sa preduzetničkim kapitalom, koje su teško pogođene time što su američke Federalne rezerve u poslednjih 18 meseci podigle kamatne stope i rizičniju tehnološku imovinu učinile manje privlačnom za investitore.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar