Home VestiEkonomija Bernar Arno preuzeo titulu najbogatijeg čoveka sveta od Maska

Bernar Arno preuzeo titulu najbogatijeg čoveka sveta od Maska

by bifadmin

Milijarderi koji se nalaze na Forbsovoj listi najbogatijih osoba prošle godine su bili „lakši“ za 200 milijardi dolara. Ipak, oni svi zajedno poseduju 2,1 biliona dolara, što je novac koji je većini nas nezamisliv.

Na prvom mestu liste najgobatijih ljudi na svetu je Bernar Arno, vlasnik kompanije LVMH kojoj pripadaju brendovi Luj Viton, Henesi i Moet. Bogatstvo Arnoa procenjuje se na oko 228 milijardi dolara. Sledi ga Ilon Mask, čije bogatstvo je procenjeno na 192 milijarde, a odmah iza njega je Džef Bezos sa svojih 125 milijardi dolara.

Arno je u 2022. zaradio više nego bilo koji drugi milijarder – njegovi prihodi porasli su za 53 milijarde dolara. Ovo je bila retkost na Forbsovoj listi, na kojoj je dve trećine rangiranih prošle godine izgubilo deo svog bogatstva. Najviše je izgubio Bezos jer su akcije Amazona pale za 38 odsto, što ga je i poslalo sa drugog na treće mesto liste. Drugi najveći gubitnik te godine bio je Ilon Mask koji zbog toga više nije najbogatija osoba na svetu. Skupocena kupovina Tvitera ga je skinula sa ovog trona.

Nisu dobro prošli ni Žang Jiming, osnivač kompanije Bajtdens koja poseduje TikTok, i Čangpeng Žao, osnivač Bajnansa. Oni su naime ispali sa Forbsove liste. Umesto njih na listu su upali kanadski medijski mogul Dejvid Tomson i Fil Najt, koosnivač kompaniije Najk.

Najveći broj milijardera na listi poreklom je iz SAD, a slede ih francuski i indijski bogataši. Veliki deo njih dolazi iz tehnološkog sektora i modnog i trgovinskog.

Foto: gorartser, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar