Home VestiZabava Ilon Mask opet uticao na vrednost jedne kriptovalute preko Tvitera

Ilon Mask opet uticao na vrednost jedne kriptovalute preko Tvitera

by bifadmin

Ovaj put nisu bile u pitanju poznate kriptovalute već Dogecoin, digitalni novčić koji je nastao kao sprdnja na račun kriptovaluta.

Kreirali su ga 2013. godine programeri Bili Markus i Džekson Palmer iz čiste dosade, kako bi ismejali čitavu priču o kriptovalutama. Nastao je kombinovanjem dve aktuelne teme te godine – kriptovaluta i internet-šale, odnosno “mima” po imenu “doge” na kojem je prikazan pas rase šiba inu sa različitim komentarima. Ta kriptovaluta je međutim privukla pažnju kontroverznog milijardera i on je počeo da je promoviše preko svog naloga na Tviteru.

U međuvremenu je i kupio ovu društvenu mrežu, a sada je i lik tog psa stavio u zaglavlje Tvitera umesto svima poznate ptičice po kojoj je ova mreža ponela ime.

Od jutros, kada je Tviter osvanuo sa novim logom, cena Dogecoina je porasla za oko 30 odsto. Međutim, ova kriptovaluta i dalje ima izrazito nisku vrednost, od 0,10 dolara.

Ovo međutim ne bi bila toliko interesantna vest da se Mask upravo ne suočava sa kolektivnom tužbom koja ga tereti da je učestvovao u piramidalnoj šemi sa ciljem podizanja vrednosti ove kriptovalute. Tužitelji navode da je on namerno objavljivao svoju podršku Dogecoinu znajući da ima mnogo pratilaca koji mu slepo veruju. Na taj način je kriptovaluti znatno podizao vredost iako je bio svestan da ona realno nema pokriće za tu veštački napumpanu vrednost. U jednom trenutku Dogecoin je porastao a zatim je doživeo veliki pad, od kojeg je, kako tužitelji tvrde, Mask profitirao.

Postupak je još u toku a ako bude optužen, američki milijarder će morati da plati kaznu od 258 milijardi dolara.

Foto: MazRx, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar