Home VestiEkonomija Digiralna valuta zaštićena zlatom

Digiralna valuta zaštićena zlatom

by bifadmin

Centralna banka Zimbabvea (RBZ) pokrenuće digitalnu valutu zaštićenu zlatom, piše nacionalni list Sandej mejll.

I iako se tehnički tokeni mogu smatrati oblikom digitalne valute centralne banke (CBDC), bolje ih je, kako navodi list, smatrati digitalnim zlatom, prenosi Investitor.

Novi tokeni sa podlogom u zlatu se izdaju u zemlji koja ima problematičnu istoriju sa inflacijom. Otkako je Zimbabve patio od velike krize usled hiperinflacije 2008. godine, zemlja se bori da snizi stope. Tek je u protekloj godini godišnja inflacija pala ispod 90%. I zimbabveanski dolar je naglo pao u odnosu na glavne valute.

Suočeni s takvim inflatornim okruženjem, stanovnici zemlje će moći da zamene zimbabveanske dolare za digitalno zlato kao način zaštite od nestabilnih deviznih kurseva. Samo zlato će ostati na čuvanju organa izdavanja.

Guverner RBZ rekao je za list da centralna banka takođe razmatra izdavanje više fizičkih zlatnika. U pokušaju da ukroti inflaciju koristeći svoje zlatne rezerve za povlačenje dolara iz Zimbabvea iz opticaja, centralna banka će izdati plemeniti metal u fizičkom i tokeniziranom obliku.

„Ono što smo primetili jeste da se tražnja za stranom valutom, osim što je vođena potrebom za uvozom robe i usluga u Zimbabveu, takođe posmatra kao sredstvo za čuvanje vrednosti“, rekao je on.

Izvor: B92

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar