Home VestiPolitika i društvo Digitalni urođenici se vraćaju „glupim“ telefonima i povlače se sa društvenih mreža

Digitalni urođenici se vraćaju „glupim“ telefonima i povlače se sa društvenih mreža

by bifadmin

Nove generacije mladih u SAD koje su rođene i odrasle sa novim tehnologijama, masovno se okreću upotrebi zastarelih telefona, sa kojih mogu samo da telefoniraju i da šalju poruke. Reč je o novom pokretu koji propagira i povlačenje sa društvenih mreža, a najveći paradoks je u tome da im se pridružuju influenseri.

Sve više pripadnika takozvane generacija Z, koje nazivaju i digitalni urođenici jer su rođeni u digitalnom dobu, odbacuju „pametne“ telefone i okreću se jednostavnim telefonima, koji im dozvoljavaju praktično samo da pozovu nekoga ili pošalju poruku.

Iako su ovi uređaji, poznati danas kao „glupi“ telefoni, zastareli tokom godina, budući da su dostigli svoj vrhunac ranih dvehiljaditih, pre pojave iPhon telefona 2007. godine, prema pisanju CNBC generacija Z u Americi ih sada vraća u upotrebu.
HMD Global, proizvođač Nokia telefona, kaže da su u SAD svakog meseca tokom prošle godine prodali na desetine hiljada preklopnih i kliznih telefona, uprkos tome što se ovi uređaji skoro uopšte ne prodaju na globalnom tržištu.
Influenseri protiv društvenih mreža

Glavni kupci zastarelih telefona su mladi Amerikanci koji ne žele da provode previše vremena ispred ekrana i pripadaju novom pokretu koji propagira i povlačenje sa društvenih mreža. Najneobičnije je to da se ovom pokretu pridružuje i sve više influensera u SAD. Zvuči paradoksalno da je neko influenser i da propagira „redukovanje“ društvenih mreža, ali to je sada trend.

Kompanije kao što su Light i Punkt koriste popularnost ovog pokreta, nudeći telefone koji ograničavaju šta korisnik na njima može da radi, a to se svodi na samo dve mogućnosti: da telefoniraju i da šalju poruke.

Foto: Bing

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar