Home VestiPolitika i društvo Najstariji i najmlađi predsednici i premijeri u svetu

Najstariji i najmlađi predsednici i premijeri u svetu

by bifadmin

Najveći broj predsednika i premijera u svetu je u pedesetim i šezdesetim godinama, najmlađi su u kasnim tridesetim, a najstariji u devedesetim. Žene na čelu država, iako u ogromnoj manjini, u proseku su mlađe od muškaraca.

U svetskoj konkurenciji državnih čelnika, na listi mlađih pozicionirali su se Dritan Abrazović, premijer Crne Gore i Ana Brnabić, premijerka Srbije. Jedine zemlje koje trenutno imaju političkog lidera mlađeg od starosnog proseka svojih stanovnika su Andora, Crna Gora, Italija i Finska.

Džo Bajden je najstariji američki predsednik, koji je stupio na dužnost sa 78 godina, kao i jedini američki predsednik koji je napunio 80 godina tokom svog mandata. Bajden, koji razmišlja o ponovnoj kandidaturi naredne godine, trenutno je deveti najstariji predsednik na svetu, navodi se u najnovijoj analizi Istraživačkog centra Pju.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji takođe namerava da se u sledećoj godini ponovo kandiduje za prvog čoveka Bele kuće, mlađi je od Bajdena. Tramp bi, međutim, sa 76 godina bio među 25 najstarijih predsednika u svetu koji su trenutno na vlasti.

Najviše šezdesetogodišnjaka

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 187 država, članica Ujedinjenih nacija, aktuelni predsednici i državni premijeri su u starosnom dobu od kasnih tridesetih, pa čak do 90 godina starosti. Među onima za koje se može pronaći tačan datum rođenja, najmlađi je Gabrijel Borić, predsednik Čilea, koji ima 37 godina i čiji su preci hrvatskog porekla, sa ostrva Ugljen. Predsednik Burkine Faso, Ibrahim Traore, mlađi je od Borića, ali on nije uključen u istraživanje jer u centru Pju nisu mogli da dobiju tačan datum njegovog rođenja.

U društvu onih koji su još u tridesetim godinama su Sana Marin, premijerka Finske i Dritan Abrazović, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu. S druge strane, najstariji politički čelnik je Pol Bija, predsednik Kameruna, koji je rođen 1933. godine. Bija je preuzeo dužnost predsednika pre četiri decenije i još uvek vlada, iako je zašao u devedesetu godinu života.
Najveći broj svetskih lidera je u starosnom dobu između 50 i 60 godina, dok je prosečna starost 62 godine. Procentualno gledano, 35% je u šezdesetim godinama, oko četvrtine u pedesetim, dok je po 18% njih u četrdesetim i sedamdesetim godinama.

Političarke mlađe od političara

Žene su obično mlađe od muškaraca. Iako među analiziranim zemljama, samo 13 država ima ženu na čelu, njihova prosečna starost iznosi 57 godina, dok je prosečna starost muškaraca na čelu države 62 godine.

Finska premijerka Sana Marin je sa 37 godina najmlađa žena na vlasti, dok su u četrdesetim premijerka Danske Mete Frederiksen, Kaja Kalas, premijerka Estonije, Katrín Jakobsdotir, premijerka Islanda, Đorđa Meloni, premijerka Italije i Ana Brnabić, premijerka Srbije.

U većini zemalja vođa je znatno stariji od starosnog proseka cele populacije. Na primer, prosečni Amerikanac ima 38 godina, dok je predsednik Bajden više nego dvostruko stariji. Jedine zemlje koje imaju političkog lidera mlađeg od prosečnog stanovnika su Andora, Crna Gora, Italija i Finska.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar