Home VestiEkonomija Kineska ekonomija zabeležila rast od 4,5 odsto

Kineska ekonomija zabeležila rast od 4,5 odsto

by bifadmin

Kineski BDP u prvom kvartalu ove godine porastao je za 4,5 odsto značajno nadmašivši i najoptimističnije prognoze. U tu zemlju uprte su oči ekonomista širom sveta, budući da ona ima veliki uticaj na globalno tržište. Primera radi, očekuje se da će zbog privrednog rasta u narednom periodu Kina trošiti više energenata, za koje se sada ceo svet nadmeće.

Kineski rast u 2022. godini iznosio je tri procenta, što je neobično za ovu brzorastuću ekonomiju. Međutim, to je bila posledica kovid ograničenja, kojima se ta zemlja borila protiv pandemije. Njij je ukinula u decembru i od tada počinje njen brz rast.

On bi, prema proceni zvaničnih statističara, za ovu godinu trebalo da iznosi šest odsto. Ipak, situacija nije sjajna ni u najvećoj azijskoj ekonomiji. Domaća tražnja nije dovoljna da podmiri ponudu narastajuće ekonomije, a stopa nezaposlenosti, iako je niska (5,3 odsto), ugrožava ranjiv deo populacije – mlade. Naime, stopa nezaposlenosti među mladima je 19,6 odsto, što je drugi po visini rekord otkako se meri ovaj ekonomski pokazatelj.

Možda baš zato ekonomisti imaju oprečna mišljenja o budućnosti rasta kineskog BDP-a. Tao Wang iz kineskog dela UBS banke rekla je medijima da je “dobar momentum na početku godine” signal da će oporavak biti intenzivan. No, Dan Wang, glavna ekonomistkinja u Hang Seng banci, misli da je ovakav tempo rasta neodrživ: “Proizvodnja raste, uprkos tome što domaća tražnja nije jaka ali i što zemlje kojima Kina izvozi svoju robu ekonomski posustaju. Zato mi se čini da kineska ekonomija ove godine ipak neće imati oštar rast”.

Foto: Yiran Ding, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar