Home VestiIT i nauka Kuvajtski medij “zaposlio” virtuelnu voditeljku

Kuvajtski medij “zaposlio” virtuelnu voditeljku

by bifadmin

Kuwait News je najavio da priprema novo radno mesto za voditeljku koja nije ljudsko biće već proizvod veštačke inteligencije. Ona se zove Fedha i trebalo bi da čita vesti uživo.

Njeno ime nije slučajno izabrano. Fedha znači srebrno, dakle u pitanju je kompromis između ljudskog poimanja kako robot treba da izgleda (obično ih zamišljamo kao mašine u boji metala i srebra) i onoga što ona zaista jeste.

Njen lik izrađen je po ugledu na plavokosu žensku osobu, nepokrivene kose, sa osmišljnim svim detaljima na telu, uključujući i mladeže.

Ovo međutim nije prvi takav slučaj u istoriji. Kineska Xinhua media group je prva medijska agencija na svetu koja je imala virtuelnog TV prezentera, međutim on je modelovan po ugledu na pravog čoveka i koristio je njegov glas. Tada tehnologija nije bila dovoljno razvijena pa je bilo upadljivo da se radi o nekome ko nije ljudsko biće. Kasnije je ovaj digitalni prezenter dobio još kolega. Sve to rađeno je sa ciljem da se obezbede kadrovi koji će raditi danonoćno.

Sada pak ovi veštački voditelji izgledaju mnogo realističnije. Fedha ima ljudski glas, čak i proizvodi facijalne ekspresije dok govori, ali se i dalje vidi da nije ljudsko biće. Ipak, dovoljno liči zbog čega su pojedini analitičari počeli da upozoravaju da bi virtuelne ličnosti mogle početi da uzimaju poslove pravim ljudima, jer koštaju manje, a osim toga i ne traže nikakva radnička prava.

Foto: Kuwait Times/Twitter

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar