Home VestiEkonomija RERI: Rio Tinto i dalje u postupku dobijanja dozvole za iskopavanje litijuma

RERI: Rio Tinto i dalje u postupku dobijanja dozvole za iskopavanje litijuma

by bifadmin

Kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju, saopštili su iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kompaniji Rio Tinto, kako tvrde iz RERI-ja, nedostaje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru 2022. godine nakon što je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

“Tada je iz Vlade Srbije saopšteno da je stavljena tačka na projekat Riо Tinta u Srbiji i da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta. Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike do danas nije prekinulo postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, već je tokom dve godine, ne navodeći jasne razloge, čak 11 puta produžilo rok kompaniji da dopuni dokumentaciju”, navode u saopštenju.

Hristina Vojvodić, pravna savetnica iz ovog instituta, navodi da je Ministarstvo rudarstva i energetike bilo dužno da zahtev za eksploataciono polje odbije, jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova. Prema njenim rečima, Rio Tinto ne poseduje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ono poništeno u januaru prošle godine. “Iako je kompanija podnela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije”, kaže ona.

Izvor: eKapija

Foto: Omid Roshan, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar