Home VestiEkonomija MAT: Prerađivačka industrija pala, rast elektroprivrede

MAT: Prerađivačka industrija pala, rast elektroprivrede

by bifadmin

U februaru je industrijska proizvodnja porasla međugodiđnje dva odsto, ali je prerađivačka industrija zabeležila pad od 3,7 odsto, objavile su danas Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Razlika je posledica toga što je snabdevanje električnom energijom zabeležilo međugodišnji porast od čak 30 odsto. Ova oblast beležila je kontinuirani pad od sredine 2021. do oktobra 2022. i to prosečno za devet odsto međugodišnje. Od novembra kreće oporavak elektroprivrede.

U prerađivačkoj industriji najveći međugodišnji ( u odnosu na isti mesec prethodne godine) pad zabeležen je u proizvodnji osnovnih metala, a proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja je pala za 24 odsto.

Hemijska industrija je smanjena za 22 odsto, proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala, važna za građevinsku industriju, pala je za 17 odsto.

Možda i najvažnija oblast prerađivačke, prehrambena industrija, je pala za dva odsto.

Oblast koja je zabeležila najveći rast je proizvodnja računara i elektronskih proizvoda od 36 odsto.

Rudarstvo u februaru je zabeležilo međugodišnji pad od jedan odsto, a u okviru njega eksploatacija rude metala je porasla za 5,6 odsto. Ovo je znatno usporavanje u odnosu na januar kada je eksplatacija rude metala imala godišnji rast od čak 42,6 odsto.

Realna maloprodaja smajena za 5, 3 odsto

U februaru je uvoz u odnosu na isti mesec prošle godine pao za 5,4 odsto. Za prva dva meseca ove godine uvoz je povećan za 2,7 odsto međugodišnje, dok je izvoz vrći za 17,9 odsto.

Maloprodaja u februaru je nominalno porasla za 11,7 odsto, ali kada se uključi inflacija, realni pad je iznosio 3,8 odsto. Od svih delova maloprodaje, realno je porasla samo prodaja goriva.

Prodaja neprehrambenih proizvoda je porasla za devet odsto, ali su cene skočile za 15,2 odsto, pa je realni promet bio manji za šest odsto.

Najviše je nominalno povećana maloprodaja hrane i pića, za 15,2 odsto, ali je zbog visokog rasta cena, realno smanjena maloprodaja za 5,3 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar