Home VestiEkonomija Kretanje cene bitkoina i zlata je u sve većem raskoraku

Kretanje cene bitkoina i zlata je u sve većem raskoraku

by bifadmin

Korelacija kretanja cene bitkoina i zlata je u sve većem raskoraku.

Bitcoin je iskoristio priliku koju mu je otvorila ekonomska nestabilnost, ali i potres na bankarskom tržištu i u ovoj godini u svega tri meseca porastao za neverovatnih 68 odsto.

Time je značajno nadmašio zlato koje je sve do početka aprila bilo u minusu, da bi se trenutno zadržalo u plusu od 8,5 odsto od početka godine. Stoga ne čude podaci koji pokazuju porast broja ulagača u bitkoin kao sredstvo dugoročnog očuvanja vrednosti.

Bitkoin ili zlato

Kolaps banke „Silvergate“ pogurao je cenu zlata koja je do tog trenutka bila u crvenom. Uticaj bankarskih kriza povećao je cenu zlata iznad 2.000 dolara, što je već viđeno nedugo nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Za vreme trajanja ove ekonomske krize, najviše su nastradale tehnološke akcije koje su u poslednjoj deceniji obarale sve rekorde prinosa i povrata. Uprkos tome, indeks Nasdaq 100 ponovo je ušao u pozitivan trend trgovanja jer je od rekordno niskih cena u decembru prošle godine rast od preko 20 odsto.

Ako uporedimo tržišnu kapitalizaciju zlata s bitkoinom, možemo primetiti smanjenje ukupne vrednosti sredstava u zlatu. U ovom se trenutku ukupna tržišna kapitalizacija bitkoina procenjuje na iznos od 366 milijardi američkih dolara, dok je tržište zlata ipak dominantno sa 11 biliona američkih dolara.
Prema Danu Heldu, kad bi se zlato izednačilo s bitkoinom, vrednost jednog bitkoina trebalo bi da iznosi oko pola miliona američkih dolara.

Autor brojnih finansijskih knjiga Robert Kijosaki, koji se proslavio s naslovom „Bogati otac, siromašni otac“, na društvenim mrežama je upozorio na stanje u globalnoj ekonomiji. Uveren je da su plemeniti metali, ali i bitkoin, dobra sredstva za borbu protiv inflacije i ekonomske nestabilnosti, piše Bankar.me.

Izvor: Blic/Bankar.me
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar