Home VestiEkonomija Na tržištu u Srbiji 40 odsto falsifikovanog meda

Na tržištu u Srbiji 40 odsto falsifikovanog meda

by bifadmin

Bagremov med ne može se kupiti za manje od 1.500 dinara za kilogram. Očekuje se da bi cena mogla da ide i do 1.800, ali je izvesno da jeftiniji biti neće. Livadski med je oko 1.200, a suncokretov 1.000 dinara. Domaći med ima i dobru cenu, a procene stručnjaka su da na našem tržištu ima oko 40 odsto falsifikovane robe.

Kada je reč o bagremovom medu, prošla godina je bila prosečna, a suncokret lošiji, a lipa iznad proseka. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ne očekuje da će cene meda da skaču, ali neće ni padati, jer su ulaganja u pčelarsku proizvodnju dramatično poskupeli. Put do pravog meda nije jednostavan a ni jeftin, pa je zbog toga na tržištu sve više lažnog.

– Falsifikata ima stalno, pa se ove godine beleži i sve veći broj do sada nepoznatih firmi na tržištu sa medom sumnjivog kvaliteta – kazao nam je Živadinović. – Procena je da na tržištu Srbije ima oko 40 odsto falsifikovanog meda. I to je prvi put da ga kod nas ima manje nego u Evropskoj uniji, gde je taj procenat oko 50. Uz lažni med, veliki problem svake godine je i trovanje pčela.

Ove godine, zasad, nisu prijavljena masovna trovanja, inače ih ima stalno. Pčelari očekuju da će država konačno ovom problemu stati na put.

– Sve više se piše o ovom problemu i pojedine informacije dolaze bolje do poljoprivrednika – smatra Živadinović. – Tako i oni shvataju kakvu štetu sebi prave ubijanjem pčela, ali i taj proces mora dodatno da se ubrza. Najvažnije je da država počne sa primenom poslednjih izmena zakona. A to znači obuka poljoprivrednika oko primene pesticida i samo takvi mogu da kupuju i primenjuju ove preparate.

Dugoočekivano proleće, koje nikako da se ustali, utiče i na pčelarstvo. Prolećni razvoj pčela ove godine, smatra Živadinović, nije preterano obećavajući, zbog promenljivog vremena. Matice su zbog toga, već dva puta smanjivale polaganja jaja ili ga potpuno prekidale.

– Pčelari koji su uradili sve što treba i uzimili pčele sa dovoljnim zalihama hrane nemaju razloga za veću brigu – naglašava Živadinović.

Manje izvozimo za 23 odsto

Prema zvaničnim podacima, ukupni izvoz meda iz naše zemlje u prvih deset meseci prošle godine bio je 1.479 tona. Vrednost ovog izvoza bila je 8,2 miliona evra. U odnosu na 2021. godinu to je pad od nekih 23 procenta. Srbija je 2022. uvezla nekih 480 tona meda i to platila 1,4 miliona evra.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar