Home Vesti Pet najgorih namirnica za doručak

Pet najgorih namirnica za doručak

by bifadmin

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u toku dana.

Dok neke namirnice poboljšavaju fokus, koncentraciju i energiju, postoje i one koje tome ne doprinose već naprotiv, doprinose razvoju veće količine stresa, kaže psihijatar i nutricionista Uma Najdu i navodi pet najgorih namirnica koje možete da pojedete za doručak, a prenosi Večernji.hr.
Voćni smuti koji je zapravo „prerušeni“ milkšejk

Iako se smuti često preporučuje kao jednostavan način za unos veće količine proteina, voća i povrća, mnogi smutiji su zapravo prerušeni slatki milkšejkovi.

Konkretno, smutiji napravljeni samo od voća, na primer banane ili manga sa visokim glikemijskim indeksom, i jogurti sa ukusom voća sadrže veliku količinu šećera i nisu najzdraviji izbor.

Bez masti ili proteina koji bi smanjili efekte povećanje šećera u krvi, takvi napici mogu da prouzrokuju trenutni skok energije koji za posledicu ima njen pad samo nekoliko sati kasnije, što rezultira umorom, teskobom i razdražljivošću.

Kafe sa raznim dodacima

Za mnoge je ispijanje dobre šoljice kafe omiljeni način za početak dana, ali kafa može da se posluži na više načina, na primer kao kapućino sa bademovim mlekom.

Poznato je da kafe mogu da budu pune veštačkih aroma, rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u telu i mozgu. Upala je povezana sa pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognitivnom funkcijom.

Žitarice

Samo nekoliko namirnica za doručak možete da pripremite tako brzo kao žitarice kojima treba samo dodati mleko, ali vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tokom ostatka dana.

Kada je reč o žitaricama, dobar izbor su celovite žitarice sa orašastim plodovima, zdravim masnoćama i dosta vlakana za hranjenje creva.

Često, međutim, gotove kaše kupljene u prodavnici nude malo ovih hranjivih supstanci i time propuštate priliku da ujutru unesete hranjive supstance koje jačaju mozak.

Pokušajte sami da napravite domaću mešavinu žitarica kako biste kontrolisali šećer i povećali unos hranljivih supstanci, piše Mind Body Green.

Voćni jogurti

Voće sa niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, poželjno je da konzumirate zbog vlakana i polifenola, kao i grčki jogurt od punomasnog mleka ili alternativni koji nije mlečni proizvod, a podržava crevni mikrobiom.

Međutim, jogurt sa ukusom voća je još jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je proveriti oznake hranljivih vrednosti jer četiri grama šećera je jedna kašičica šećera, pa pazite da ne konzumirate šest ili osam kašičica šećera u svom navodno zdravom jogurtu za doručak.

Uvek je bolje jutro početi sa običnim jogurtom, pa dodati naseckano voće po izboru, malo meda i sve posuti cimetom.

Kombinacija krofne i kafe

Iako je lako doći do njih, poneti ih, a i vrlo su dostupne, krofne i kafa ne pružaju odgovarajuću osnovu za koncentraciju i raspoloženje tokom dana.
Krofne su bogate rafinisanim ugljenim hidratima i prže se u ulju, što može kratkoročno da izazove pometnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.

Kvalitet doručka neraskidivo je povezana sa kvalitetom kognitivne funkcije tokom dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput gore navedenih su na spisku ne baš tako zdrave hrane za mozak, prenosi Večernji.hr.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar