Home VestiEkonomija Preti nestašica pirinča na globalnom nivou

Preti nestašica pirinča na globalnom nivou

by bifadmin

Globalno tržište pirinča očekuje najveći pad prometa u poslednje dve decenije. Deficit pirinča, žitarice koja je najzastupljenija na azijskim tržištima, najviše će pogoditi njegove velike uvoznike i najsiromašnije slojeve stanovništva.

Kako je preneo CNBC, očekuje se da će cene pirinča ostati na trenutnom najvišem nivou do 2024. godine, kako se navodi u izveštaju kompanije Fitch Solutions od 4. aprila.

Cena pirinča iznosila je u proseku sada oko 34,60 američkih dolara za 100 kilograma, a tek će 2024. pasti na 29 dolara za 100 kilograma.

Manjak zaliha pirinča rezultat je rata u Ukrajini, kao i lošeg vremena u zemljama gde se proizvodi pirinač, poput Kine i Pakistana.

„S obzirom na to da je pirinač glavna prehrambena roba na više tržišta u Aziji, njegove cene su glavna faktor inflacije cena hrane i sigurnosti snabdevanja, posebno za najsiromašnija domaćinstva“, objasnio je Čarls Hart, analitičar kompanije Fitch Solutions.
Globalni manjak tokom 2022. i 2023. godine, kako se procenjuje iznosi oko 8,7 miliona tona.

To je najveći globalni deficit pirinča od 2003. i 2004. godine kada je globalnom tržištu pirinča manjkalo 18,6 miliona tona, objasnio je Hart.

U drugoj polovini prošle godine, delovi poljoprivrednog zemljišta u najvećem svetskom proizvođaču pirinča Kini bili su pogođeni obilnim letnim monsunskim kišama i poplavama.

Slično tome, Pakistan, koji predstavlja 7,6 odsto globalne trgovine pirinčem, zabeležio je pad godišnje proizvodnje te žitarice za 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu zbog velikih poplava prošle godine.

Izvor: Nova ekonomija

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar