Home VestiEkonomija Stanovništvo najviše duguje na ime gotovinskih i stambenih kredita

Stanovništvo najviše duguje na ime gotovinskih i stambenih kredita

by bifadmin

Učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu je iznosilo 44 odsto

Stanovništvo Srbije je na kraju marta, kroz kredite bankama, dugovalo 1.433,5 milijardi dinara, navodi se u martovskom izveštaju kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije (UBS).

Građani su najviše dugovali na ime gotovinskih (keš) kreditai to 663,6 milijardi dinara, a na drugom mestu po visini sustambeni i krediti za adaptaciju,koji su poslednjeg dana marta iznosili 631,3 milijarde dinara.

Inače, učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu je iznosilo 44 odsto. Kada je reč o kašnjenju u otplatama, u izveštaju se navodi da su ovaj problem imala 161.502 korisnika kredita.
Učešće kašnjenja u ukupnom dugu, po osnovu bankarskih kredita, iznosilo je 2,8 odsto, isto kao i na kraju prošle godine, dok je učešće docnje u dugu po osnovu kredita stanovništvu – činilo 2,3 odsto. To je nešto manje nego na kraju 2022. godine, kada je ovaj procenat iznosio 2,5.

Broj tekućih računa i njihovih korisnika je blago porastao, pa je broj ovih računa 31. marta iznosio 8.535.268, a korisnika 5.719.124.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar