Home VestiEkonomija Otkud skok bitkoina

Otkud skok bitkoina

by bifadmin

Cena Bitkoina danas je preskočila nivo od 30.000 dolara, što se nije desilo od juna 2022. godine, a u jednom trenutku cena je dostigla 30.400 dolara.

Rast cene kriptovaluta, ne smo bitkoina, počeo je baš u vreme kada su se tri banke u SAD našle u problemima, odnosno 10. marta kada je bilo jasno da se Banka Silicijumske doline nalazi pred bankrotom.

Tada je jedan bitkoin koštao oko 20.000 dolara. To znači da je za mesec dana cena bitkoina skočila oko 50 odsto.

Ako gledamo kretanje cene od početka godine, rast je još veći, oko 80 odsto, pošto se 1. januara trgovalo bitkoinom po ceni od 16.600 dolara.

Analitičari ukazuju na to da raste cena zlata, a da se na bitkoin gleda kao na vrstu digiatlnog zlata. Što više investitora percipira da će američka ekonomija završiti u recesiji i da će oslabiti dolar povećava se interesovanje za zlato i bitkoin.

Skok kriptovaluta se desio posle propadanja banaka

Takođe, u slučaju pogoršanja ekonomske situacije, investitori očekuju ne samo da FED prestane da povećava kamatnu stopu, već i da tokom ove godine počne da je smanjuje.

Marko Živković iz ECD kriptomenjačnice ističe da je teško izdvojiti konkretan razlog zbog kog bitkoin beleži rast cene, ali da ima nekoliko faktora koji deluju tom pravcu.
„Nagli skok kriptovaluta desio se u trenutku kada su počele da propadaju banke, prvo SVB u SAD, a potom i Kredi Svis u Švajcarskoj.

Osim toga, indikativne su vesti o odvajanju Rusije, Kine, Saudijske Arabije od dolara. Ljudi postaju nesigurni u tradacionalne valute i pokušavaju da diversifikuju ulaganja.

Treća stvar je to što se do velikog skoka vrednosti bitkoina pre dve godine ova kriptovaluta kretala različito od kretanja berzi. Poslednjih godinu – godinu i po dana kretanje cene bitkoina i berzi se uskladilo. Sada vidimo opet to razdvajanje, berze padaju, a bitkoin raste“, kaže Živković.

„Na kraju“, zaključuje on „možda je ulaganje u kriptovalute odgovor na krizu“.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar