Home VestiPolitika i društvo Sve više bolovanja uzrokovano zbog sindroma sagorevanja na poslu

Sve više bolovanja uzrokovano zbog sindroma sagorevanja na poslu

by bifadmin

Burnout i psihička iscrpljenost igraju sve važniju ulogu u radnom svetu. Mnoga preduzeća sa zabrinutošću gledaju na sve više bolovanja uzrokovanih ovim sindromom. Sindrom burnouta ili kako se službeno naziva, sagorevanja na poslu, je u nemačkim preduzećima i javnim ustanovama sve veći problem.

Kako je jedna, nedavno objavljena studija pokazala, 39 posto poslodavaca i voditelja poslova smatra da će sindrom burnout u budućnosti igrati sve veću ulogu.

U ispitivanju zdravstvenog osiguranja Techniker Krankenkasse (TK) proizlazi da ček 70 posto ispitanih na vodećim pozicijama burnout za nekoliko godina vidi kao veliki problem u svom preduzeću ili ustanovi. – Uzastopne krize, prilagođavanje ne nove uslove na tržištu te izazovi digitalizacije su najčešći razlozi za burnout, kaže Karen Walkenhorst iz TK. 86 posto ispitanih smatra da je za sagorevanje na radnom mestu odgovorne i sve već količina obaveza koja padaju na leđa zaposlenih.

Dobra struktura poduzeća jača osećaj zajedništva

U porastu je već godinama broj bolovanja uzrokovanih burnoutom. U 2022. je u proseku 1,95 dana bolovanja prouzročeno burnoutom. 2012. je ta vrednost iznosila 1,45 dana.

Prema mišljenju TK jednostavne kratkoročne mere poput ponude kurseva joge na radnom mestu, za čim posežu neki poslodavci, neće rešiti problem. – Ono što nam je potrebno je poboljšanje komunikacije unutar preduzeća što kod zaposlenih povećava osećaj sigurnosti, kaže Walkenhorst iz TK.

Pritom važnu ulogu igra vodeće osoblje. – Dobra struktura poduzeća jača osećaj zajedništva svih zaposlenih, drugim rečima: loše vodstvo čini zaposlene bolesnima, kaže stručnjakinja za medicinu rada Walkenhorst.

Izvor:DW/Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar