Home VestiPolitika i društvo „Amber alert“, sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta biće uveden u Srbiji

„Amber alert“, sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta biće uveden u Srbiji

by bifadmin

„Amber alert“, sistem ranog uzbunjivanja prilikom nestanka deteta, biće uveden u upotrebu najkasnije u novembru u Srbiji.

Igor Jurić, otac devojčice Tijane Jurić koja je oteta i ubijena u krajem jula 2014. godine i osnivač fondacije „Tijana Jurić“, za portal Nova.rs ocenjuje važnost ove odluke, koja se već duže vreme očekuje u Srbiji.

„Sistem funckioniše na način da kada nestane dete i kada se prijavi policiji, ona radi procenu i gledaju se kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi se on pokrenuo. Kada se pokrene prekidaju se svi televizijski programi na svim televizijama u Srbiji, objavljuju se fotografije i drugi podaci deteta, gde je nestalo, šta je imalo na sebi, neku karakteristiku, i osumnjičenu osobu, ako je otmica u pitanju. Isto će prekidati programe i radio stanice, sa tim što će oni morati da opišu dete i sve informacije, takođe će i portali, morati objaviti sve informacije. Mobilni operateri će slati mms i sms svim ovim informacijma. Na autoputevima će biti objavljeno da je nestalo dete umesto znaka: ‘Držite rastojanje’. Na benzinskim pumpama na led ekranim iste informacije, elektronskim bilboridma, a trenutno se pregovara sa’Metom’, vlasnicima Fejsbuka i Instagrama, da se oni pridruže tome i da se cela država uključuje za potragu za detetom“, pojašnjava Jurić.

Uspešnost vraćanja deteta između 95 i 97 procenata

Navodi da je uspešnost vraćanja deteta, nakon aktiviranja ovog sistema, između 95 i 97 procenata.

„Pored uvođenja sistema, jako je važno da edukujemo ljude kako i šta prijavljivati da ne bi ometali policiju lošim i lažnim informacijama, a sa druge strane, edukovati ih koliko je važno obratiti pažnju na neke sumnjive okolnosti u svom okruženju“, ističe sagovornik portala Nova.rs.

Jurić u razgovoru za Novu ističe da postoje zemlje u regionu koje čekaju da sistem počne sa radom u Srbiji, kako bi od nas preuzeli model rada.

Trenutno je oformljen tim koji radi na implementaciji sistema, od strane MUP, i članovi tog tima su osim službenika i Republičko javno tužilaštvo, ministarstvo pravde, ministarstvo za telekomunikaciju i medije, ministarstvo prosvete i sve druge institucije.

Samim sistemom će rukovoditi  MUP

Sam ministar policije Bratislav Gašić je potpisom jednog dokumenta, koji smo kao inicijator dobili, kao odgovor na samu inicijativu, potvrdio da su službenici MUP dobili zadatak da sistem mora zaživeti u našoj zemlji. Mi ćemo uskoro ići i u druge zemlje gde je sistem implementiran na razmenu iskustava i da bi videli primere dobre prakse, ali ono što je interesantno jeste da će sa nama će na putu biti i države koje su zainteresovane za implementaciju“, pojasnio je Jurić.

Jedna jako zabrinjavajuća činjenica je što se na spomen da bi „Amber Alert“ mogao da se pojavi u Srbiji odmah pojavio veliki broj teorija zavera i ljudi koji su iznosili neistine o ovom sistemu zaštite dece.

„Prvo ono što je jako važno, samim sistemom će rukovoditi naš MUP, nikakva nevladina organizacija, a nikakva druga strana organizacija neće imati pristup, niti je to interesovanje postojalo da bi se uopšte mešali i svaki sistem je u svojim državama autonoman. Drugo, na sledećem sastanku tražiti od drugih članova da sami građani biraju ime, ne insistriamo da se zove ‘Amber alert’, ali je tako najlakše promovisati jer je tako prepoznat, ako građani žele da dobije drugo ime, dobiće ga“, navodi.

Takođe, istakao je da što se tiče priča o prikupljanju podataka i njihove zloupotrebe, biće neophodni samo osnovni podaci o detetu koje je nestalo i ništa više od toga.

Izvor: Nova.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar