Home VestiIT i nauka Maskov Neuralink dobio dozvolu za prve kliničke studije na ljudima

Maskov Neuralink dobio dozvolu za prve kliničke studije na ljudima

by bifadmin

Kompanija Ilona Maska za moždane implantate Neuralink saopštila je da je dobila zeleno svetlo od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.

Mask je od 2019. više puta predviđao da će njegova kompanija Neuralink za medicinske uređaje početi ispitivanja moždanih implantata na ljudima za lečenje teških stanja poput paralize i slepila, a krajem prošle godine došao je na naslovnice kada je rekao da je već toliko uveren u sigurnost uređaja “da bi ih bio spreman ugraditi u vlastitu decu”.

Neuralink pravi moždani implant pod nazivom Link, koji ima za cilj da pomogne pacijentima sa teškom paralizom da kontrolišu spoljne tehnologije koristeći samo neuronske signale. To znači da bi pacijenti sa teškim degenerativnim bolestima poput ALS-a (Amiotrofična lateralna skleroza) mogli na kraju da povrate svoju sposobnost da komuniciraju sa okolinom pomeranjem kursora i kucanjem poruka upotrebom uma.

Neuralink prvi dobija dozvolu

Ipak, kompanija, osnovana 2016., tek je početkom 2022. zatražila odobrenje FDA-e, a agencija je odbila zahtev, reklo je Reutersu u martu sedam sadašnjih i bivših zaposlenih. Oni su dodali da je FDA Neuralink-u ukazala na nekoliko zabrinutosti koje je trebalo rešiti pre sankcionisanja ispitivanja na ljudima.

Glavni problemi uključivali su litijumsku bateriju uređaja, mogućnost migriranja žica implantata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Neuralink je deo BCI industrije, tj novonastalog interfejsa “mozak-računar”. BCI je sistem koji dešifruje moždane signale i prevodi ih u komande za spoljne tehnologije. Naučnici su BCI ispitivali decenijama, a nijedna kompanija koja se bavi ovom tehnologijom nije dobila odobrenje FDA.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar