Home VestiEkonomija Autoindustrija tvrdi da će zbog novih ekoloških pravila u EU automobili drastično poskupeti

Autoindustrija tvrdi da će zbog novih ekoloških pravila u EU automobili drastično poskupeti

by bifadmin

Automobilska industrija upozorila je da će cene vozila drastično skočiti zbog nove regulative EU protiv zagađenja.

Njeni predstavnici ocenjuju da će inicijativa uvođenja standarda „Euro 7“ imati „vrlo mali uticaj na okolinu, po izuzetno visokoj ceni“. Kako kažu, u predlogu nove regulative, koji je predstavljen u novembru 2022. godine, u fokusu su supstance koje su štetne za ljudsko zdravlje, a ne emisija ugljen-dioksida. Oni tvrde da bi veća korist za zdravlje i okolinu bila postignuta tranzicijom na električna vozila, uz istovremenu zamenu starijih vozila na evropskim putevima visokoefikasnim Euro 6/VI modelima.

Koliko će poskupeti vozila?

Studija koju je podržala Asocijacija proizvođača automobila Evrope (ACEA) pokazala je da će usled poskupljenja proizvodnje automobila, autobusa i kamiona veoma porasti njihove cene na tržištu. Konkretno, izračunato je da će cena proizvodnje automobila biti veća za 2.000 evra u proseku, a čak 12.000 evra za autobuse i kamione.

Međutim, procenjujući efekat novih pravila, Evropska komisija je predvidela da će njene nove mere izazvati porast cena proizvodnje automobila za od 180 do 450 evra za automobile, odnosno 2.800 evra za kamione i autobuse, što je četiri do deset puta manje nego što studija predviđa. Ipak, treba imati u vidu da je studiju podržala automobilska industrija koja već dugo kritikuje pravila nazivajući ih previše skupim za proizvođače.

Izvor: Euractiv

Foto: Jonathan Gallegos, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar