Home VestiPolitika i društvo Njujork tone do dva milimetra godišnje

Njujork tone do dva milimetra godišnje

by bifadmin

Zemljište na kojem se nalazi Njujork tone najvećim delom zbog mase mnoštva zgrada koje su izgrađene na njemu, pokazuju naučne studije.

Velika Jabuka prostire se na površini od 777 kvadratnih kilometara. Na njenoj teritoriji nalazi se 762 miliona tona betona, stakla i čelika. U tu brojku nisu uračunati sav nameštaj i pokućstvo kojim su opremljene nekretnine u ovom gradu, niti sva prevozna sredstva na njegovim ulicama, kao i 8,5 miliona stanovnika.

Njujorško tlo sve teže podnosi težinu svih ovih predmeta i ljudi, zbog čega tone jedan do dva milimetra na godišnjem nivou. Budući da je u pitanju priobalni grad a da se nivo mora podiže, ovo u narednim godinama može predstavljati veliki problem za stanovništvo i infrastrukturu.

Međutim, naučnici kažu da neki gradovi širom sveta tonu brže od drugih, zbog čega će prvi biti ugroženi poplavama. Najveći broj takvih gradova nalazi se u Južnoistočnoj Aziji. Konkretno, Džakarta tone između dva i pet centimetara godišnje i već trpi velike ekonomske štete od učestalih poplava.

Ima pak i onih gradova koji se ne nalaze u blizini vode a takođe tonu velikom brzinom. Na primer, zemljište Meksiko Sitija se spušta 50 centimetara na godišnjem nivou zahvaljući podzemnim irigacionim sistemima koje su gradili Španci kada su zauzeli ovaj grad.

Izvor: BBC

Foto: Andre Benz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar