Home VestiPolitika i društvo Evropska komisija ima plan za brže učlanjenje Zapadnog Balkana u EU

Evropska komisija ima plan za brže učlanjenje Zapadnog Balkana u EU

by bifadmin

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je novi plan za približavanje Zapadnog Balkana EU, izjavivši da se ranije očekivalo da će ovaj region brže pristupiti Uniji ali je ovaj proces u mnogim slučajevima nailazio na ozbiljne prepreke.

“Napokon smo shvatili da nije dovoljno da samo sedimo i čekamo da se naši prijatelji koji su izvan EU sami bore da nam se približe, već moramo i mi preduzeti nešto”, rekla je ona. To nešto će biti najavljeni plan koji bi trebalo da učvrsti regionalnu integraciju, da ubrza pravosudne i antikorupcijske reforme u zemljama kandidatima, kao i finansijski osnaži predpristupne fondove.

“Želimo da zemljama koje su kandidati za članstvo u EU unapred ponudimo neke prednosti tog članstva, kako bi lokalno stanovništvo shvatilo koje koristi može imati od njega”, kazala je Ursula fon der Lejen.

Ipak, to ne znači da balkanske zemlje ne treba i same da rade na unapređenju svoje situacije i uspešnom zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Dug put je još pred većinom njih, ali sada će im se možda prelaženje tog puta više isplatiti.

Izvor: Politico

Foto: USA-Reiseblogger, Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Sasa 1. juna 2023. - 10:45

Moze li neko da izracuna koliko smo dobili od tih fondova za poslednjih 20 godina a koliko smo izgubili jer smo im ukinuli carine na raznu robu, morali da im placamo raznorazne agencije i revizore, uvozom unistavali sopstvenu privredu itd.

Odgovori

Ostavite komentar