Home VestiEkonomija Gde bogati drže svoj novac?

Gde bogati drže svoj novac?

by bifadmin

Većina američkih milionera nisu nasledili novac, već su ga sami zaradili. Prema najnovijim podacima, tek svaki peti milioner u SAD bogat je zato što je nasledio novac i imovinu.

Više od dve trećine svih milionera su preduzetnici, a evo nekih od lokacija na kojima najbogatiji drže svoj novac.

Gotovina i gotovinski ekvivalenti

Mnogi, a možda i većina milionera su štedljivi. Kad bi potrošili sav novac, ne bi imali sredstva koja koriste za povećanje bogatstva. Oni troše na potrepštine i nešto luksuza, ali štede i očekuju da to čine i cele njihove porodice.

Mnogi milioneri drže veći deo novca u gotovini ili visokolikvidnim novčanim ekvivalentima. Milioneri rapoređuju novac drugačije od ostalih. Sve bankovne račune koje imaju vodi privatni bankar koji verovatno upravlja i ostatkom njihovog bogatstva. Oni sami retko posećuju banke i bankare, piše Yahoo finance.

Studije pokazuju da milioneri mogu u proseku da drže čak 25 odsto svog novca u gotovini. Razlog tome je želja da poseduju sredstva u slučaju iznenadne krize na tržištu, što se sve češće dešava.
Novčani ekvivalenti, finansijski instrumenti koji su likvidni gotovo kao i gotovina, takođe su popularni među milionerima. Neki milioneri svoj novac drže u trezorskim zapisima koje stalno vraćaju i reinvestiraju. Likvidiraju ih kad im zatreba gotovina.

Drugi milioneri imaju sefove pune gotovine denominovane u mnogim različitim valutama. Ovi sefovi se nalaze u celom svijetu i svaka valuta se drži u zemlji u kojima je taj novac zvanično sredstvo plaćanja.

Nekretnine

Nepokretna imovina je sigurna luka za novac. Godinama su ulaganja u nekretnine primarni način na koji su miliioneri stvarali i čuvali svoje bogatstvo.

Kereću sa kupovinom primarne kuće, a potom i ostalih stanova, obično za zakup. Bogati su počeli da kupuju komercijalne nekretnine poput poslovnih zgrada, hotela, stadiona, i svega ostalog što bi im omogućilo gomilanje bogatstva.

Milioneri često imaju velike portfelje nekretnina. Nakon što se etabliraju kao kupac na tržištu nekretnina, agenti za nekretnine počinju da im donose nove poslove.

Nekretnine su imovina dugoročno unosna za ulaganje i sigurna opcija za milionere koji vole pasivne prihode, jer im nekretnine to i pružaju.

Deonice

Neki milioneri vole jednostavnost. Ulažu u deonice koje jednostavno isplaćaju dividende. Sviđaju im se pasivni prihodi od vlasničkih hartija od vrednosti. Oni jednostavno ne žele da troše svoje vreme za upravljanje investicijama.

Ultra-bogati ulagači mogu imati kontrolni udeo u jednoj ili više velikih kompanije. Ipak, mnogi milioneri imaju portfelj od samo nekoliko vlasničkih hartija od vrijednosti. Milioneri vole i deonice koje plaćaju dividende za pasivni prihod koji im pružaju. Naravno, oni su zainteresovani za povećanje kapitala, ali za neke je to manje bitno nego generisanje tekućeg prihoda.

Privatni kapital i hedž fondovi

Osim ako nijeste multimilioner, ne bi trebalo da učestvujete u hedž fondu ili ulazite u privatni deonički fond. Javni deonički kapital poznat je, jer se njegovim deonicama trguje na berzama. Jedna od njegovih prednosti je likvidnost.

Privatni deonički fondovi, s druge strane, uglavnom svoja ulaganja dobijaju od velikih organizacija poput univerziteta ili penzionih fondova. Ulagači privatnih investicionih fondova moraju biti akreditovani ulagači s određenom neto vrijednošću, obično najmanje 250.000 dolara.

Hedž fondovi koriste združena sredstva i sprovode više strategija kako bi svojim ulagačima ostvarili velike povrate. Hedž fondovi ulažu u ono što menadžeri fondova misle da će ostvariti najveću moguću kratkoročnu dobit.

Roba

Roba poput zlata, srebra, prava na mineralne sirovine, takođe su zalihe vrednosti za milionere. Ali, imaju određeni nivo složenosti u upravljanju, kojom se mnogi milioneri jednostavno ne žele baviti.

Alternativne investicije

Neki milioneri, zajedno s ultrabogatima, deo svog novca drže u drugim alternativnim ulaganjima poput materijalne imovine poput likovne umetnosti, skupih muzičkih instrumenata ili retkih knjiga. Takođe, postoje milioneri i ultrabogati koji ulažu u prava intelektualnog vlasništva, kao što su prava na pesme ili filmove. To mogu biti vrlo unosna ulaganja.

Kriptovalute

Procenjuje se da postoji oko 100.000 milionera iz sveta kriptovaluta od kojih većina ima bitkoin. Da biste pokušali zaraditi svoje bogatstvo u kriptovaluti, morate biti spremni da preuzmete određeni rizik, a mnogi milioneri nemaju apetita za to. Mnogi ljudi su na ovaj način postali milioneri, dok su neki izgubili novac, posebno u ovoj godini kada je tržište palo.

Izvor:Telegraf Biznis
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar